Top

Benvinguts a la celebració anual de Creative Commons sobre el moviment global dels béns comuns—el nostre informe de l'estat dels emprius.

L'informe explora l'àmplia varietat de creativitat i coneixement que es troba disponible de manera lliure arreu del món mitjançant llicències de CC. Al llarg de l'informe, mostrarem com el conjunt d'obres dels emprius ha crescut i ha evolucionat enguany, i explorarem el seu impacte en la nostra cultura.

En edicions prèvies, hem centrat els nostres esforços a mesurar les dades quantitatives —per exemple, el nombre total d'obres en línia amb llicències obertes, el percentatge de llicències de CC utilitzades en diversos camps, i el volum d'obres amb llicències de CC que es troben disponibles al públic en moltes de les plataformes per compartir que ofereixen les nostres eines legals de manera generalitzada. Aquestes dades encara són aquí, però enguany hem anat més lluny: La nova estratègia d'organització de CC se centra en augmentar la vitalitat i la usabilitat dels emprius (no només l'abast i el volum), així doncs, també ens centrem en les històries i la gent que hi ha darrera de la creativitat dels béns comuns.

Aquest any, destaquem “històries d’impacte” — els impactes humans dels projectes globals que es beneficien de CC. Les dades quantitatives enecara són importants (al cap i a la fi, és un informe anual!) però els emprius són més que xifres. Demostrarem com els recursos, la cultura i l’obertura dels emprius fan que la vida de tothom sigui millor. L’estat dels emprius d’enguany mostra com la col·laboració i la gratitud guien els emprius i llurs comunitats, i explora les possibilitats creatives de compartir i les connexions personals entre els creadors d’arreu del món quan conviden a tothom a una comunitat d’intercanvi. Els emprius són un acte col·lectiu a escala global, en un món on, cada cop més, les coses que construïm plegats es desmunten. Never has the need for access to knowledge and culture felt so urgent, so valuable, and so vital. Necessitem, més que mai, els béns comuns, llurs valors i llurs contribuïdors, i estem agraïts a tothom que ens ajuda a construir-los. Amb col·laboració amb la nostra comunitat global, hem identificat algunes de les persones i alguns dels projectes més interessants, impactants i estimulants per descriure. Estem encnats de compartir aquestes descripcions i esperem que us serveixin com a inspiració per tal que el treball que desenvolupeu sigui més obert i col·laboratiu i es guiï per l’agraïment. Gràices, com sempre, per les vostres contribucions als béns comuns.

Agraït,

Ryan Merkley

CEO, Creative Commons

@ryanmerkley

Show More About Our Focus and Process

1200 Milions

d’obres amb llicències de Creative Commons

2016
1.204.935.537
0
2015
1.118.900.000
0
2014
882.000.000
0
2010
400.000.000
0
2006
140.000.000
0
65

d’obres compartides amb una llicència de Creative Commons utilitzen una llicència de “Cultura Lliure”

Desglossament per tipus de llicència:

 CC0: 6%

 Altres eines per al domini públic: 2%

CC BY: 20%

CC BY-SA: 37%

CC BY-NC-ND: 14%

CC BY-NC-SA: 13%

CC BY-NC: 6%

CC BY-ND: 2%

El Museu d'Art Metropolitan de Nova York allibera 375.000 obres digitals al domini públic amb CC0

Total d’obres al domini públic etiquetades amb eines de CC

pd
Fotografia de fons: “Southern Gardens” de Paul Klee (Alemany (nascut suís), Münchenbuchsee 1879–1940 Muralto-Locarno) a través del Museu d’Art Metropolitan es troba al domini públic amb CC0

Al voltant del món

Map

Àfrica

Iniciativa africana de llibres de contes

En un continent on l'edició convencional produeix relativament pocs títols en idiomes africans, la Iniciativa africana de llibres de contes ofereix accés obert a milers de contes il·lustrats per a l'alfabetització, el gaudi i la imaginació dels nens.

Imatge de Wiehan de Jager, Iniciativa de contes africans amb llicència CC BY 3.0

La Iniciativa africana de llibres de contes treballa amb organitzacions i individus per facilitar l’accés a llibres de contes i per desenvolupar eines web perquè els usuaris puguin traduir-los, adaptar-los i crear-ne de nous. Fins ara, la iniciativa ha creat llibres de contes en 94 idiomes africans amb el suport de 30 organitzaciones col·laboradores al llarg d’Àfrica.

Molts projectes en molts països utilitzen el lloc web i/o els contes amb la intervenció de l’equip del projecte africà de llibres de contes: escoles o biblioteques comunitàries serveixen com a llos pilot; els governs utilitzen els continguts en llurs plataformes per imprimir-los i distribuir-los; i els col·laboradors afegeixen continguts i els utilitzen en els programes de desenvolupament de l’alfabetització. A més, el projecte serveix als educadores que integren les eines web de lloc i els llibres de contes en els programes de formació inicial, així com a professors universitaris que estimulen als estudiants de postgrau perquè experimentin amb els contes i desenvolupin la seva recerca en relació a la iniciativa. El fet de poder mesclar els continguts ha servit d’inspiració al Projecte global de llibres de contes africans, que tradueix les històries a llengües amb pocs recursos per a l’aprenentatge infantil.

Fins al setembre de 2016 la iniciativa comptava amb 730 contes i 2.754 traduccions o adaptacions. En només dos anys, s’han descarregat 636.803 contes amb una mitjana de 4.800 visitants per mes, dels quals 2.800 són nous visitants. A més, el Projecte global de llibres de contes africans ha produït 460 traduccions en 26 llengües. Entre 30 i 400 títols de contes africans han estat republicats en diversos llocs acadèmics i comercials.

Show More
Map

Senegal

Col·lecció Coutinho

La col·lecció de 752 fotografies del professor Roel Coutinho conté un ventall d'escenes de la vida durant el temps de guerra, incloent-hi danses, hospitals i el moviment de la resistència PAIGC.

Fotografia de fons: Festa de casament de Francisco Mendes de Roel Coutinho mitjançant Wikimedia Commons amb llicència CC BY-SA 4.0

El professor Roel Coutinho va donar als béns comuns 752 fotografies del seu treball com a metge durant els anys 1973 i 1974. Aqutes fotografies van ser preses durant els darrers anys de la lluita per la independència de Senegal i Guinea-Bissau contra la dominació colonial portuguesa.

Aquestes fotografies, originalment allotjades a la Biblioteca del Centre d’Estudis Africans de Leiden, als Països Baixos, són una mostra fascinant d’una peça important de la història d’Àfrica que poques vegades s’ha discutit i que és de vital importància per a la història del continent africà.

El projecte ha estat recentment publicat a la Viquipèdia després d’una exitosa exposició a Avignon, França, l’any 2013. Les metadades associades es poden trobar a Wikimedia Commons i estan compartides amb la llicència CC BY-SA.

Show More
Map

Indonèsia

Horison

Horison, una revista literària indonesia, i CC Indonèsia digitalitzen els seus 264 números històrics des de 1960 fins al present per incorporar-los en el currículum escolar de literatura.

CC Indonèsia ha treballat des de 2013 per digitalitzar documents culturals d’Indonèsia i oferir-hi accés lliure, però l’acord d’aquest any amb Horison representa una fita en la seva capacitat per treballar amb institucions culturals i amb creadors per pujar els seus continguts i preservar la història moderna d’Indonèsia utilitzant Wikimedia i altres agregadors de continguts culturals. L’equip de CC Indonèsia va treballar directament amb el comitè editorial i amb Wikimedia Indonèsia per ensenyar-loscom pujar els materials a Wikimedia i fer-los entendre el significat de CC BY-SA, una llicència permissiva que permet un ventall d’usos, incloent-hi la transformació i l’ús comemercial de l’arxiu. De cara al futur, l’equip continuarà col·laborant amb Horison per preservar els seus continguts.

El treball de CC Indonèsia prova que la col·laboració amb institucions culturals és vital per fer créixer els béns comuns, a l’hora que mostra com un petit grup de voluntaris compromesos poden aportar el seu granet de sorra a la preservació d’una rica història. Tot i que el projecte només té uns mesos, es va iniciar al desembre de 2016, ja ha tingut quasi 750.000 accessos.

Show More
Map

EUA

Dr. Amin Azzam

Com a part de les tasques del curs universitari, els estudiants de medicina del Dr. Amin Azzam editen i milloren els articles de la Viquipèdia amb llicència de CC que són vistos més de 22 milions de vegades al llarg de l'any.

Dr Amin Azzam de Kathleen Krushas amb llicència CC BY 4.0
Fotografia de fons: Editant la Viquipèdia com a crèdit per a la facultat de medicina – pòster de 2016 d’Amin Azzam, Lane Rasberry, James Heilman, Kingsley Otoide i Jack McCue amb llicència CC BY SA 4.0

Amb el suport de la Wiki Education Foundation, Azzam va crear un curs per al programa mèdic conjunt de la UC Berkeley-UCSF que encoratja i dóna suport als estudiants de medicina en els seus esforços a editar els articles de la Viquipèdia relacionats amb la salut. L’impacte del treball d’aquests estudiants es descriu en l’article de recerca titulat “Why Medical Schools Should Embrace Wikipedia: Final-Year Medical Student Contributions to Wikipedia Articles for Academic Credit at One School,” que es va publicar a Academic Medicine, una de les principals revistes acadèmiques de medicina.

Medical and health-related articles on Wikipedia are among the top articles viewed by the general public. The articles edited and improved by the medical students in Dr. Azzam’s course were viewed 1.1 million times during the two months that the students were actively editing the articles. The 42 articles have been collectively viewed over 22 million times over the past year.

Azzam’s work established a course based solely on open educational practice, which resulted in new works being added to the commons and existing works being adapted via Wikipedia.

Show More
Map

Líban

Maya Zankoul

Maya Zankoul, popular il·lustradora, autora de còmics web i bloguera libanesa, difon el missatge dels béns comuns a través del seu estudi d'art i disseny i la seva companyia de vídeo wezank.

Coberta del Vol. 2 d'Amalgam de Maya Zankoul amb llicència CC BY-NC 3.0

El primer llibre de Zankoul, Amalgam, va ser publicat al 2009 amb una llicència CC BY-NC license. El llibre va sorgir del seu popular còmic al web on descriu la vida, la feina i l’art a Beirut i més enllà.

L’obra de Zankoul tracta les connexions entre cultures amb il·lustracions plasmades pel seu ric món artístic. El seu llibre més recent, Beirut – Nova York, va ser publicat aquesta tardor.

“Trobo que les meves il·lustracions permeten que la gent vegi les coses diferents. Permeten que surti del status quo.”

Show More
Map

Nova Zelanda

Geonet

A Nova Zelanda, els terratrèmols i altres desastres natural són més fàcils de seguir i entendre gràcies a les dades obertes facilitades per GeoNet, el lloc oficial de riscos geològics de Nova Zelanda.

Fotografia de fons: Inland i Seaward Kaikouras i desembocadura del riu Clarence, Marlborough, Nova Zelanda, 28 d’octubre de 2009 de Phillip Capper amb lliència CC BY 2.0

GeoNet va adoptar la llicència CC BY per oferir informació crucial de manera oberta com a resposta ràpida a terratrèmols, activitat volcànica i tsunamis. Les dades a temps real amb llicència CC BY i format obert són reutilitzades cada dia en gestió d’emergències, recerca, usos industrials i pel públic. GeoNet ha esdevingut una eina central per a sistemes de posicionament global, instruments de mesura, consultores geotècniques, administracions centrals i locals, així com per universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. Al 2016, va enregistrar més de 32.000 terratrèmols. Gràcies al seu format obert, ha canviat la manera com la gent aprèn i entén els terratrèmols. El 14 de novembre de 2016, el dia del terratrèmol de Kaikoura d’una magnitud de 7’8, el lloc va tenir 250 milions d’accessos d’aplicacions de terceres parts – gent d’arreu del món que volien conèixer la magnitud del terratrèmol i el que podia significar. Aquell dia, Geonet va enviar 206 milions d’avisos mitjançant la seva aplicació, el seu lloc web i les xarxes socials. Gràcies a l’abast de Geonet, cada cop hi ha més informació sobre els diferents protocols de seguretat com per exemple el que indica on desplaçar-se per evitar tsunamis i indica quina alçada s’espera després les rèpliques. A tot el món s’ha creat un nou coneixement i s’ha desenvolupat una nova recerca mitjançant la reutilització legal d’aquestes dades amb llicència.

Show More
Map

Uruguai

Colibri

Colibri, el repositori instituciuonal de la Universidad de la República, difon ràpidament els resultats de la recerca acadèmica en accés obert a l'hora que consciencia de la importància de les llicències obertes.

Colibri: Communities de la Universidad de la República amb llicència CC BY-NC-ND

The Universidad de la República is the main university in Uruguay and is public, free and open to all students. The Colibri project’s leaders hope that the experience of the benefits of open access will convince the university to move from more restrictive licenses, like CC BY-NC-ND, to more open licenses, like CC BY-SA.

In 2016 alone, the university’s collections have added 6,132 new works, 60 new collections, 3,012,107 searches, and 954,475 downloads.

Show More
Map

Regne Unit

El Museu Britànic i Sketchfab

El Museu Britànic ha publicat 128 models a Sketchfab, facilitant un accés i una interacció més àmplia amb la col·lecció tridimensional del museu que no havia tingut abans.

Captura de pantalla de model tridimensional: Cap de granit d'Amenemhat III del Museu Britànic gràcies a Sketchfab amb llicència  CC BY-NC 4.0
Fotografia de fons: Piràmide ‘negra’ d’Amenemhet III de Vincent Brown amb llicència CC BY 2.0

A més d’oferir llicències de CC, Sketchfab, la plataforma per publicar continguts tridimensionals, facilita al museu poder compartir entrades en les xarxes socials i WordPress amb un giny incrustable. La col·lecció d’escultura del Museu Britànic, que va des de l’estatua icònica de Ramsés II a un model del mateix museu, s’encamina a una interacció més àmplia amb el patrimoni cultural i el modelatge i la impressió tridimensional. Gràcies a la llicència CC BY-NC es permet la descàrrega dels arxius, a més les obres també poden ser compartides de manera diversa.

El museu ha pujat o remesclat més de 100 models o obres específiques de la seva col·lecció, el que ha comportat més de 200.000 vistes i 20.000 descàrregues des de la seva inclusió.

Show More
Map

Espanya

Open Educators Factory de la UNIR

La Universidad Internacional de La Rioja ha creat la plataforma Open Educators Factory destinada a professors universitaris per aprendre noves pràctiques educatives obertes i facilitar intercanvis.

Imatge facilitada per Fabio Nascimbeni, UNIR té llicència CC BY 4.0

La UNIR és una universitat global 100% en línia i oberta, que va ser fundada a Logronyo l’any 2009. La plataforma Open Educators Factory, un projecte nou del vicerectorat de transferència de coneixement i tecnologia, té com a objectiu millorar les habilitats dels educadors en l’ús d’enfocament oberts en la seva tasca docent diària. Omplint un qüestionari, els docents universitaris poden avaluar les seves “habilitats d’obertura” en relació al disseny obert, als continguts oberts, a les pedagogies obertes i a les pràctiques avaluatives obertes. També poden rebre materials personalitzats (lectures, vídeos, cursos) per anar introduint l’obertura en qualsevol dimensió de les seves activitats. Al mateix temps, els responsables de la universitat que volen millorar les habilitat d’obertura del seu personal docent poden avaluar en quina “posició” es troba cadascú en relació a les diferents dimensions d’obertura, identificant els campions de l’educació oberta que poden servir d’inspiració a la resta per adoptar enfocaments oberts.

En només uns anys, a la UNIR, s’han graduat 38.900 estudiants de 79 països i s’han ofert més de 1.350 hores de classes en línia. La universitat té empleats 1.000 docents d’arreu del món i 500 persones expertes en administració i suport. L’èxit de la universitat a assolir la seva missió, que enllaça educació amb negocis, està ajudant que l’educació en global abraci l’obertura i la innovació.

Show More
Map

Pakistan

Universitat IQRA

La South Asian Journal of Management de la Universitat IQRA de Karachi, al Pakistan, ha estat nomenada una de les principals revistes del món per ScholarOne de Thomson Reuters.

Fotografia de fons: Campus principal de la Universitat IQRA de Hassan Dar amb llicència CC BY-SA 3.0

La utilització d’una llicència de Creative Commons ha permès a la revista amb revisió per parells adoptar uan perspectiva més àmplia en relació a l’idioma, la religió, la cultura, la política, la tecnologia i l’economia. Des de 2014 té la llicència CC BY-SA-licensed i ha estat citada 95 vegades des de 2012.

The adoption of the license has made it easier for researchers to collaborate on interdisciplinary projects, including remix. This year, the journal received a top honor in higher education from the government of Pakistan and took steps to join OASPA, the prestigious Open Access Scholarly Publishing Association.

“EIC Muhammad Imtiaz Subhani and Managing Editor Amber Osman, Managing Editor, believe in sharing knowledge far and wide. Creative Commons has provided a platform to legally safeguard and shelter SAJMS open access research work.”

Show More
Map

El Salvador

Datos El Salvador

El primer portal de dades obertes del Salvador, DatosElSalvador.org, ha estat creat per ciutadans i està completament subjecte a llicències de Creative Commons.

Captura de pantalla de Graduados Ingeniería, Maestría y Doctorado en El Salvador (2010-2014) d'OKFN El Salvador amb llicència CC BY-NC 4.0

Des de 2014, DatosElSalvador.org ha publicat més de 500 fonts de dades que han estat reutilizades per emprenedors, periodistes i investigadors, entre altres. DatosElSalvador.org, un projecte de CC El Salvador i Open Knowledge International El Salvador, ha participat en diverses conferències i activitats de cocreació com l’Open Knowledge Day de 2014 i 2017 mostrant la utilització de dades llicències. Aquest any, el projecte va ser nominat al premi d’impacte social de dades obertes de l’Open Data Institute. Al 2016, membres de l’equip van traduir documents de la Sunlight Foundation, els varen presentar al PeaceTechLab de Costa Rica, i varen crear una sèrie de visualitzacions per a la ciutat de Xalapa i per al campus virtual de l’OAS.

Show More
Map

EUA

OpenStax Physics

Centenars de milers d'estudiants d'arreu del món utilitzen el llibre de text OpenStax College Physics que ha estat adaptat per educadors en vídeos i en altres recursos educatius.

Captura de pantalla del llibre electrònic College Physics d'OpenStax amb llicència CC BY 3.0
Fotografia de fons: Seminari d’equacions diferencials i teroria de la integració de Milan Tvrdy es troba al domini públic amb la Marca del Domini Públic

imatge d’OpenStax Physics de la Universitat de Rice amb llicència CC BY 4.0

El llibre de text i els vídeos, a més de ser uns valuosos recursos per a cursos de física, estan disponibles per a tothom. Qualsevol estudiant quu utilitzi l’OpenStax Physics – i qualsevol altra persona, utilitzi aquest llibre o no – pot utilitzar els vídeos com a recurs suplementari. A més, els docents poden utilitzar el text del College Physics per crear els seus propis materials educatius com les classes de vídeo lectures creades per Barbara Gilbert al Central New Mexico Community College. En aquestes classes, disponibles lliurement a YouTube, la professora Gilbert descriu els conceptes físics explicats en el text, resol problemes model i ajuda els estidiants a completar fórmules i gràfiques. Els vídeos de la professora Gilbert han rebut quasi 4.000 visites.

Amb una llicència CC BY i un cost de menys de 50$ en paper i 0$ en línia, el College Physics ha suposat un estalvi de més de 30.000.000$ als estudiants des de la seva publicació – només en aquest any, l’estaliv ha estat de quasi 11.000.000$. Aquest curs, ha estat utilitzat per 110.861 estudiants, i per 306.932 estudiants des de la seva publicació.

Show More

Destacats de plataformes

Treballem amb plataformes de continguts per facilitar la descoberta, l’intercanvi i la col·laboració en la creativitat i el coneixement. Aquí teniu alguns dels creadors i dels projectes més interessants de 2016 de les nostres plataformes col·laboradores.
858.000 imatges amb una llicència de CC

Des del seu inicia al 2009, 500px s'ha forjat un espai en el saturat àmbit dels portals de fotografies en línia com una plataforma i un mercat per compartir i descobrir imatges d'alta qualitat de fotògrafs independents. En només un any, els fotògrafs de 500px han contribuït amb quasi 200.000 fotografies amb una llicència de CC, augmentant el nombre de imatges amb llicències de CC a la platforma a 858.019.

El fotògraf Moe Zoyari captura i publica un conjunt de fotografies uardonades que mostren el dia a dia dels afgans que intenten refere llurs vides després de la guerra.

Fotografia de fons: Iran de Moe Zoyari amb llicència CC BY-NC-SA 3.0

Moe Zoyari​ és un fotògraf i productor multimèdia iranià resident a Berlín els treballs del qual han aparegut a Newsweek, Time i Der Spiegel. Abans de mudar-se a Berlín des d’Iran, va estar 44 dies a l’Afganistan com a fotoperiodista amb l’exèrcit dels EUA, on va poder captar com els afganesos intenten reconstruir les seves vides després de la guerra. Va alliberar un conjunt d’aquestes fotografies a 500px amb llicències de CC; les fotografies van aparèixer a Marie Claire i el van fer guanyar el gran premi del concurs fotogràfic PDNedu. Ha estat elogiat per Kim Komenich, guanyador del premi Pulitzer, pel seu estrany conjunt d’habilitats que combina “la capacitat poètica per capturar un moment d’intimitat en una magnífica vista amb l’habilitat necessària de les persones per establir una relació íntima fotogràfica amb una habitació plena d’estranys.” Les seves fotografies a 500px han estat vistes més de 44.000 vegades.

Show More
108.000 pistes amb llicència de CC

El Free Music Archive està format per una comunitat d'artistes independents que creixen gràcies a la col·laboració musical. El 97% de les pistes del FMA tenen una llicència de CC o es troben al domini públic. En un any , els artites del FMA han aportat 22.000 pistes addicionals, assolint una xifra total de 108.770 obres amb llicència de CC.

Spotlight: The Freeharmonic Orchestra

Una dotzena d'artistes d'arreu del món es connecten mitjançant el FMA per produir un àlbum col·laboratiu “Freeharmonics Volum 1”.

El paradigma de la col·laboració musical, la Freeharmonic Orchestra, està formada per un grup de 12 músics d’arreu del món aplegats pel Free Music Archive. Encapçalats per Steve Combs i Simon Mathewson, els dotze artistes van treballar en grups de tres. Cada grup anava treballant en tres pistes de forma circular, iniciant o finalitzant les peces conjuntament. El resultat va ser l’àlbum Freeharmonics (Vol. 1), amb llicència CC BY, conjuntament amb el material disponible per futures resmescles. Dos membres del grup van ser entrevistats en un episodi del podcast de Radio Free Culture, que podeu consultar aquí.

“Crec que la clau de tot el projecte és reunir a gent d’arreu del món en una habitació virtual i fer art… aquesta és la cosa més bonica del FMA.”

Show More
27,7 milions d'objectes digitals amb una llicència de CC

Europeana, la biblioteca digital d'Europa, ofereix més de 54 milions de registres de patrimoni cultural de més de 3.500 institucions culturals. Gràcies a CC0, es pot accedir a aquests registres sense restriccions moitjançant l'API d'Europeana. A més, els registres d'Europeana aporten una informació valuosa sobre l'estat dels drets d'explotació de milions d'objectes allotjats en les institucions culturals d'Europa. Fins avui, 27.712.679 objectes estan disponibles amb una llicència de CC o al domini públic. El nombre d'obres en el domini públic és de llarg el més gran superant els 12 milions de registres. La majoria d'aquestes obres són imatges i textos. També hi ha vídeos, enregistraments sonors i objectes tridimensionals.

El Museu d'Art i Disseny d'Hamburg presenta una platforma en línia que ofereix accés a més de 7.000 obres d'Art Nouveau i fotos antigues del Japó en domini públic.

Fotografia de fons: Der Schauspieler Segawa Kikunojō III als Utsusemi, Blatt 3 aus der Serie: Die 54 Kapitel des Edo Violett d’Utagawa Kunisada mitjançant MKG Sammlung Online es troba al domini públic gràcies a CC0

El Museu d’Art i Disseny d’Hamburg, soci d’Europeana, conté més de mig milió d’obres de belles arts, arts aplicades i decoratives. Recentment, el museu ha presentat una plataforma en línia que ofereix una col·lecció inicial de més de 7.000 imatges d’objectes en el domini públic amb CC0. L’oferiment d’aquestes fotografies s’alinea amb la missió fundacional del museu “oferir a les persones que treballen en arts i oficis exemples per a l’estudi i per ser imitades per millorar la qualitat del treball en els tallers de la regió.”

Show More
42,5 milions d'articles amb llicència de CC

L'enciclopèdia més gran dels món s'elabora completament de manera col·laborativa i amb una llicència oberta, el 100% dels articles de la Viquipèdia estan amb la llicència CC BY-SA. Fins avui, 70.000 voluntaris viquipedistes han contribuït a 42,5 milions d'articles en 294 llengües.

Spotlight: Mapa d'Islàndia del segle XVII

Un mapa d'Islàndia del segle XVII, altrament obscur, serveix per il·lustrar l'article de la Viquipèdia sobre Islàndia, com a resultat de l'increment de visualitzacions i d'usos durant el torneig de futbol de l'Eurocopa de 2016.

El mapa va ser digitalitzat i pujat a Wikimedia Commons pel Centre for Research Collections de la Universitat d’Edimburg amb llicència CC BY, i posteriorment va ser utilitzat per il·lustrar els articles sobre Islàndia en les viquipèdies en anglès i alemany. La lectura d’aquests articles Wikipedia es va incrementar durant el torneig de futbol de l’Eurocopa de 2016, quan els aficionats al futbol, ansiosos per conèixer més coses sobre Islàndia, van clicar l’article i el mapa de manera exponencial el 27 de juny (quan Islàndia va derrotar Anglaterra per  2-1). En lloc de romandre inactiu en les col·leccions de la universitat, el mapa s’ha vist més de 3,4 milions de vegades a la Viquipèdia.

Show More
381 milions d'imatges amb llicència de CC

Flickr continua sent la plataforma d'imatges en lína més gran amb 381.101.415 imatges amb llicència de CC o en el domini públic. Des que Flickr va incloure l'any passat les opcions de CC0 i de la Marca del Domini Públic, els usuaris han aportat més de 4,5 milions d'imatges al domini públic.

Spotlight: La Iniciativa dels béns multimèdia comuns

Després de la publicació de les metadades de 100 milions de les fotos i vídeos amb llicència de CC de Flickr (el conjunt de dades YFCC100M), equips d'investigadors d'arreu del món les han utilitzat per construir aplicacions, experimentar amb reconstruccions tridimensionals i explorar la interacció de la gent amb els llocs.

Captura de pantalla d'una cerca de “model 3d” en el YFCC100m Browser. Per conèixer la llicència de CC de cada imatge cal que cliqueu als resultats en el lloc web.
Fotografia de fons: “3D Hackerspace Berlin _MG_3817” de BERLIN in 3D amb llicència CC BY 2.0

Al 2014, Yahoo Labs i Flickr va publicar el conjunt de dades Yahoo-Flickr Creative Commons amb les metadades de 99,2 milions d’images i 800.000 videos que havien estat penjats a Flickr amb alguna de les llicències de CC. Des de llavors, una col·laboració multiinstitucional i una comunitat de recerca anomenada la Iniciativa dels béns multimèdia comuns ha fet brotar el conjunt de dades amb noves iniciatives, amb investigadors afegint-hi característiques i anotacions, experimentant amb nous mètodes d’anàlisi, de categorització i de cerca. El conjunt de dades s’ha utilitzat per investigar en camps com la visió per computador, el processament d’imatges o l’anàlisi de continguts de vídeo. Per exemple, els investigadors han pogut reconstruir estructures tridimensionals a partir d’imatges bidimensionals. ATam,bé han pogut estudiar la interacció de la gent amb els llocs amb la utilització de les etiquetes geoestacionàries de les imatges. Moltes d’aquestes descobertes adicionals es tornen a compartir amb la comunitat mitjançant CC0. Gràcies a aquesta comunitat, el conjunt de dades YFCC100M ha estat sol·licitat per ser utilitzat en recerca més de 1.400 vegades i en 172 idiomes, i produint 160 citacions científiques.

Show More
160.000 articles de recerca amb llicència de CC

Des de l'any 2000, la Public Library of Science (PLOS) ha promogut l'accés obert a la recerca científica. Després de setze anys, ha publicat més de 160.000 articles amb llicència CC BY, i PLOS ONE, la primera revista multidisciplinar del món en accés obert, ha publicat un 5% d'articles amb CC0. PLOS és només un dels editors en accés obert. El directori de revistes en accés obert (DOAJ) recull més de 2 milions d'articles publicats al web amb una llicència CC, amb un 52% publicats amb la llicència estàndard per a la via daurada de l'accés obert: CC BY.

Spotlight: Eina per importar multimèdia en accés obert de l'Equip de visualització de ciència complexa

L'equip de visualització de ciència complexa ha creat l'eina per importar multimèdia en accés obert (Open Access Media Importer-OAMI) per fer accessible al públic els materials multimèdia de ciència.

L’equip de visualització de ciència complexa està format per Daniel Mietchen, Raphael Wimmer i Nils Dagsson Moskopp. Ha creat l’eina eina per importar multimèdia en accés obert (Open Access Media Importer -OAMI), un bot que pot rastrejar i descarregar arxius multimèdia suplementaris d’articles científics en accés obert, de repositoris i de bases de dades. Fins avui, amb aquest bot s’han pujat més de 13.000 arxius a Wikimedia Commons que s’han utilitzat en més de 135 articles de la Viquipèdia en anglès que en conjunt han tingut més de 3 milions de visites. Els esforços de l’equip de visualització de ciència complexa han estat reconeguts pel Programa de premis per a l’acceleració de la ciència (ASAP), del qual PLOS n’és el principal patrocinador.

Show More
157.000 fotografies en domini públic

Unsplash és una plataforma d'intercanvi de fotografies única amb una communitat fortament compromesa a unes normes socials per compartir i reconèixer l'autoria, malgrat, o potser pel fet que totes les 157.200 fotografies aportades de manera activa per 29.000 fotògrafs porten CC0, és a dir s'han lliurat de manera efectiva al domini públic.

El fotògraf Samuel Zeller aprofita la plataforma Unsplash per guanyar notorietat, trànsit, distribució, i clients comercials per a la seves obres.

Fotografia de fons: Geneva Arena, Le Grand-Saconnex, Suïssa de Samuel Zeller es troba al domini públic gràcies a  CC0

Samuel Zeller, un fotògraf autònom establert a Ginerbar, Suïssa, és un dels fotògrafs amb més èxit a la comunitat d’Unsplash. En una entrada entusiàstica a Medium (també amb una llicència de CC), Zeller indica que durant anys va utilitzar béns amb llicència de CC sense retornar res a canvi, fins que va descobrir Unsplash i va començar a oferir algunes de les seves fotografies lliurement. La seva exposició ha crescut vertiginosament; fins a vull les seves fotografies a Unsplash han estat vistes més de 73 milions de vegades i han estat descarregades més de 745.000 cops. La seva obra ha protagonitzat una presentació d’Apple. Gent d’arreu del món estan creant noves obres a partir de les seves fotos, incloent-hi llocs web, cobertes d’àlbums i llibres, i fons d’aplicacions per a iPhone. Gràcies a aquesta exposició, la seva obra ha atret clients que li encarreguen fotografiar determinades imatges, i el trànsit al seu portafolis i a llocs web determinats ha crescut. Avui, a més de les fotografies a Unsplash amb CC0, ofereix gratuïtament al públic un portafoli independent amb obres seves amb llicència CC BY.

“La meva fotografia millora contínuament, cada cop més gent descobreix les meves obres i tinc més contactes, més projectes i clients que abans. Una imatge té valor si algú en fa algun ús. Les imatges que ofereixo gratuïtament són com un tràiler del que puc fer.”

Show More
5,8 milions de vídeos amb llicència de CC

Conegut per als seus vídeos d'alta qualitat i per la seva comunitat de cineastes, Vimeo continua diversificant els serveis mentre manté un creixement contant de vídeos amb una llicència de CC

Spotlight: “Alike,” un curtmetratge

El guardonat curtmetratge “Alike”, desenvolupat i difós de manera oberta, ha estat vist més d'un milió i mig de vegades a Vimeo.

Captura de pantalla del curtmetrage Alike de Pepe School Land amb llicència CC BY-NC-ND 3.0

“Alike” va ser dirigit per Daniel Martínez Lara i Rafa Cano Mende, i va ser fet amb la col·laboració d’antics estudiants de la Pepe-School-Land. La pel·lícula es va crear utilitzant el sistema operatiu de codi obert Linux i Blender, un programa d’edició tridimensional lliure i de codi obert. La pel·lícula s’ha exhibit a 120 festivals i ha esta premiada quasi el mateix nombre de vegades.

Show More
En un any: 257.000 entrades amb llicència de CC

Des que Medium va incloure per als seus usuaris opcions de CC al 2015, quasi 260.000 entrades s'han publicat amb una llicència CC o s'han lliurat al domini públic per ser compartides i reutilitzades d'una manera lliberal. Des del maig de 2015, les històries de Medium amb llicència de CC o del domini públic han atret una atenció de lectura total de 66.887.202 minutes, el que representa més de 127 anys!

El periodista Scott Santens publica un text a Medium àmpliament llegit avisant del perill d'algunes tècniques d'aprenentatge profund en el camp de la intel·ligència artifical s'han creat per substituir milions de llocs de treball humans.

Fotografia de fons: Imatge de Scott Santens de Collision Conf amb llicència CC BY 2.0

Santens és un esciptor resident a New Orleans que ha treballat pel Boston Globe i l’Atlantic en temes relacionats amb la intel·ligència artificial i la renda bàsica universal. Té més de 17.000 seguidors a Medium i el seu text amb llicència de CC dedicat a l’aprenentage profund va rebre més de 3.000 recomanacions i 98.000 lectures. El text no només és fascinant per remarcar la derrota del campió mundial Le Se-dol enfront d’una màquina en el joc Go, també conegut com els “Super Ultra Mega Escacs,” sinó per l’avís del perill que aquestes tècniques d’aprenentatge profund d’intel·ligència artifical poden haver-se creat per substituir milions de llocs de treball humans. Sentiu-vos lliures de compartir, extraure paràgrafs i traduir l’entrada sempre que citeu l’autoria de Scott Santens.

Show More
30 milions de vídeos amb una llicència de CC

Des el 2012, quan YouTube va permetre als seus usuaris utilitzar la llicència CC BY, el nombre de vídeos amb aquesta llicència ha crescut de manera constant, assolint actualment la xifra de 30 milions. Aquests vídeos es poden mesclar en l'editor de vídeo de YouTube, on també hi ha disponible música amb llicència CC BY per poder sincronitzar-la amb els vídeos.

Spotlight: Public.Resource.Org

Public.Resource.Org és un dels màxims usuaris de les llicències de CC a YouTube, amb més de 5000 vídeos relacionats amb les agències del govern dels EUA subjectes a la llicència CC BY.

Captura de pantalla de Stay Calm and Stay in the Cab! de PublicResourceOrg amb llicència CC BY 3.0

Public.Resource.Org works with U.S. government agencies to digitize and upload videos to YouTube and the Internet Archive for greater viewership and participation by citizens. To date, the PublicResourceOrg channel has had over 47 million views. Its most popular video is from the Mine Safety and Health Administration, which tells the story of a bulldozer operator buried in a coal surge pile cavity and his safe rescue.

Show More
1,6 milions de dissenys tridimensional amb llicència de CC

Thingiverse, una plataforma i comunitat pròspera de dissenyadors tridimensionals, que allotja 1.620.394 dissenys tridimensionals, i la xifra no para de créixer. Aquest dissenys han estat compartits pels usuaris mitjançant una de les llicències de CC o amb CC0. Els dissenys amb llicència de CC constitueiexen el 98% de tots els continguts de la platforma, que s'ofereixen com a arxius de models tridimensionals.

El disseny tridimensional de calavera humana amb mandíbula i dents de MacGyver va ser transformada en un bol per a caramels gràcies a cinc nivells de remescla per la comunitat de Thingiverse.

Foto de fons: Plat de dolços TriSkullQuadraClops d’infamousriz amb llcència CC BY 3.0

L’usuari MacGyver de Thingiverse va crear un disseny inicial d’una calavera humana amb mandíbula i dents al 2012 i el va compartir a la plataforma amb llicència CC BY. Al 2013, MacGyver va transformar el disseny en una calavera humana amb mandíbula i dents llescad i al 2014, l’usuari LeFabShop va simplificar el disseny en una calavera amb untítol enginyós, Fer o no fer. Al 2015, l’usuri OpenSourceClassroom va multiplicar aquest disseny en TriSkull, i finalment al 2016, l’usuari infamousriz va transformar TriSkull en un adorable i multifuncional bol per a caramels.

Show More
532.000 pistes amb llicència de CC

Des de la fundació de Jamendo l'any 2004, ha evolucionat des d'una petita comunitat de músics independents amb llicències de CC fins a una pròspera plataforma per compartir música, oferir streaming i llicències comercials, a part de les de CC. Fins avui, el 99.8% dels catàleg de Jamendo es troba disponible amb alguna de les llicències de CC, amb un total de 532.929 pistes compartides per més de 40.000 artistes d'uns 150 països d'arreu del món.

Spotlight: StrangeZero

StrangeZero, un duet grec de música electrònica, publica 8 àlbums i 2 EP a Jamendo amb llicència de CC, que els porta a col·laborar amb altres artistes en vídeos i fotografies i fa augmentar l'interès per la música lliure.

Captura de pantalla de StrangeZero - Nanofly de strangezero i Gregοry Cοlbert amb llicència CC BY 3.0

Strangezero va veure en Jamendo no només una plataforma de distribució musical sinó una manera de paticipar en el món de la música lliure i potenciar-lo, incrementant el coneixement de les llicències de Creative Commons com un mecanisme per compartir creacions artístiques. El públic grec va reconèixer els seus esforços i el duet va aparèixer a la MTV grega i a MAD TV, on es va remarcar la contribució de l’ús de les llicències en el seu èxit i es va discutir el paper de CC en la indústria musical, en general. Fins avui, els àlbums de StrangeZero han estat escoltats 1,9 milions de vegades a Jamendo i han tingut més de 200.000 descàrregues.

Show More
29,4 milions d'arxius amb llicència de CC

Wikimedia Commons és el repositori d'arxius multimèdia de la Viquipèdia i d'altres projectes de Wikimedia, el que significa que qualsevol imatge que il·lustra un article de la Viquipèdia prové d'aquest repositori. La majoria d'arxius són imatges, però Wikimedia Commons també conté arxius d'àudio, vídeo i documents. Fins avui, hi ha 29.429.971 arxius amb una llicència de CC o amb una indicació de domini públic, el que representa el 84.8% de tots els arxius disponibles al repositori.

El concurs Wiki Loves Monuments de 2016 va aplegar a uns 11.000 usuari de 42 països que varen aportar imatges de monuments històrics i llocs de patrimoni als béns comuns.

Fotografia de fons: Wat Arun de BerryJ amb llicència CC BY SA 4.0

Wiki Loves Monuments és un concurs internacional anual per fotografiar i pujar imatges de monuments històrics i llocs de patrimoni al voltant del món de Wikimedia Commons. La competició de 2016 va generar 277.365 entrades de 10.748 participants en 42 països. La imatge guanyadora va ser la d’un palau de justícia històric de Berlín feta per Ansgar Koreng i amb llicència CC BY.

“Si la Viquipèdia és la història del món, Wiki Loves Monuments podria ser molt bé la seva presentació de diapositives més bònica.”

Show More

Gràcies per compartir

L'informe de l'Estat dels Emprius d'enguany recull la història dels béns comuns i la seva entrada a un nou període ple d'emoció. El treball que es va iniciar amb la creació de Creative Commons fa més de 15 anys i amb el naixement de les actualment omnipresents llicències de CC ens ha portat fins aquí, on l'expansió col·lectiva dels emprius supera la xifra de 1.200 milions d'obres amb una llicència de CC, amb un rang de continguts tan variat que va dels recursos educatius a les dades obertes, de la recerca a la música, del vídeo a la fotografia – i molt més.

No obstant això, aquest xifra – 1.200 milions – és només una part de la història. Què es pot fer quan individus i institucions d'arreu de món no només ofereixen lliurement el seu coneixement i la seva creativitat, sinó que prenen el relleu d'aquells mateixos que han compartit continguts per tirar endavant aquestes idees? Compartir és l'inici de cada obra amb una llicència, però l'objectiu final és col·laborar. L'aplicació d'una llicència de CC no només marca una part d'un contingut, una obra creativa o un producte d'anys de recerca, sinó que és una invitació a treballar plegats, sovint de manera asíncrona, per construir alguna cosa nova. Els béns comuns es creen com a un acte poderós i sense fi de cocreació i acció col·lectiva.

La història de CC ha estat durant molt temps una història de compartir creativitat i coneixement entre persones de tot el món. Ara, més que mai, és una història de comunitat: una comunitat global que ha crescut al voltant dels valors que compartim i el canvi que perseguim per fer avançar les nostres comunitats locals. Després de concloure l'informe de l'Estat dels Emprius d'enguany, mirem l'any que tenim endavant, un any en el qual la comunitat global de CC presentarà la seva primera estratègia de xarxa desenvolupada de manera col·laborativa, un pla per al futur de la xarxa desenvolupta per individus d'arreu del món que han ajudat CC i els béns comuns globals a ser el que són avui.

El poder i l'impacte durador del nostre propòsit de compartir i els béns comuns que junts hem fet possibles es materialitzen en l'energia i la creativitat dels projectes què hem vist aquí. Esperem que la selecció que hem fet en aquest informe aportin llum tant en allò que s'ha aconseguit fins ara així com en el potencial que queda per endavant.

Agraïm a Google i a totes les plataformes col·laboradores de CC, socis, institucions i individus de l'àmplia comunitat de la xarxa oberta que han contribuït amb dades i informació essencial per aquest informe. L'informe de l'Estat dels Emprius és possibles gràcies a les vostres valuoses contribucions – gràcies!

Volem agrair a les persones i organitzacions següents les contribucions a l’informe de l’Estat dels emprius d’enguany. Gràcies!

Dades de creixement

Erin Simon, Google
Agnes Toth, Google
Brendan Hickey, Google
Pavel Nalivayko, Google
Gergely Orban, Google
Paul Haahr, Google

Històries d’impacte
La iniciativa de contes africans ha estat aportada per Tessa Welch
La Col·lecció Coutinho ha estat aportada per Jos Damen
Horison ha estat aportada per CC Indonesia
GeoNet ha estat aportada per CC Aotearoa New Zealand The British Museum and Sketchfab ha estat aportada per Alban Denoyel
UNIR Open Education ha estat aportada per Fabio Nascimbeni
Datos El Salvador ha estat aportada per Datos El Salvador
COLIBRI ha estat aportada per Jorge Gemetto
IQRA University ha estat aportada per Amber Osman
Maya Zankoul ha estat aportada per Naeema Zarif
OpenStax Physics ha estat aportada per Sonya Bennett-Brandt
Dr. Amin Azzam ha estat aportada per TJ Bliss

Platform data and spotlights
Joris Pekel, Europeana
Antje Schmidt, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Martin Guerber, Jamendo
Cheyenne Hohman, Free Music Archive
Ross Oldenburg, Free Music Archive
Sylvia Ng, 500px
Summer Hu, 500px
Paul Friesen, 500px
Heather Balmain, 500px
Neil P. Quinn, Wikimedia Foundation
Guillaume Paumier, Wikimedia Foundation
Juliet Barbara, Wikimedia Foundation
Alex Stinson, Wikimedia Foundation
Maria Cruz, Wikimedia Foundation
Ewan McAndrew, Wikimedian en residència a la Universitat d’Edimburg
Sean McGilvray, Vimeo
Brian Carver, YouTube
Alex Feerst, Medium
Jamie Talbot, Medium
Scott Santens, Writer
David Knutson, PLOS
Donna Okubo, PLOS
Kathryn Hurley, Makerbot
Frank Polcino, Makerbot
Tony Buser, Makerbot
Danielle Ward, DeviantArt
Matt Lee, Libre.fm

Traduccions
Alemany – John Weitzmann, Paul Klimpel, Alexander Baratsits, Daniel Hürlimann, Simon Schlauri, Anke Obendiek
Àrab – Bilal Randeree, Ziad Bennour, Fawzi Baroud, Zahra Shikara, Abir Bouguerra
Castellà – Evelin Heidel, Jorge Gemetto, Claudia Cristiani
Català – Ignasi Labastida i Juan
Coreà – Soohyun Pae
Eslovac – Angela Sobolčiaková, Silvia Lattová
Hindi – Sanket Oswal
Indonesi – Hilman Fathoni, Alifia Qonita Sudharto
Ioruba – Kayode Yussuf
Japonès – Tasuku Mizuno, Mitsuru Maekawa, Tomo Watanabe, Maki Higashikubo
Malai – Muid Latif
Txec – Lucie Straková, Matěj Myška
Ucrainès – Maksym Naumko

Autories de les imatges

La informació de les autories es troba directament a sota o al costat de la majoria d’imatges de l’informe llevat de les següents:
Fons amb múltiples imatges per al plafó “1.200 milions d’obres amb llicències de Creative Commons” de “The Growing Commons” a https://creativecommons.org. consulteu el lloc web per als detalls individuals de cada imatge.
Notes i fonts de les dades

Show Acknowledgements