Top

Вітаємо на сторінці, присвяченій щорічному підсумку діяльності глобальних спільнот Creative Commons — нашому звіту Стан Спільнот.

Стан Спільнот досліджує широкий спектр творчості і знань, що вільно доступні для всього світу під ліцензіями СС. У звіті ми покажемо як цього року просувалася робота у спільнотах, і дослідимо вплив, який спільноти справляють на культуру.

В минулих випусках Стану Спільнот ми приділяли зусилля здебільшого вимірюванню та звітуванню щодо кількісних показників, наприклад, загальної кількості вільноліцензованих творів у мережі, частці використовуваних у різних сферах ліцензій CC, і кількості ліцензованих під CC творів доступних широкому загалу через різноманітні мережеві платформи, у яких превалюють наші ліцензії. Ці дані також тут є, але цього року ми пішли далі: нова організаційна стратегія CC направлена на збільшення розмаїття і корисності спільнот (не лише кількості), тож ми також фокусуємось на історіях та людях, що стоять за творчістю спільнот.

Цього року ми акцентуємо увагу на “історіях впливу” — наслідках глобальних проектів для людей, що отримали користь від СС. Кількісні дані, звісно, мають значення (в решті решт це річний звіт!), але спільноти – це дещо більше, ніж цифри. Ми покажемо як ресурси, культура та відкритість спільнот роблять кращим життя кожного. Цьогорічний Стан Спільнот демонструє як спільна діяльність та вдячність рухають спільноти та їх осередки і досліджує творчі можливості поширення матеріалів та особисті зв’язки між творцями по всьому світу, котрі запрошують один одного до спільних співтовариств.

Спільноти є колективним явищем глобального масштабу у світі, де все більше зазнають руйнування речі, створені нами разом. Ніколи ще доступ до знань та культури не відчувалися такими нагальними, такими цінними, такими потрібними. Ми потребуємо спільнот, їх етики, і їх учасників більше, ніж будь-коли, і ми вдячні тим, хто допомагає нам будувати спільноти.

Разом з нашим глобальнм співтовариством ми виділили деяких найцікавіших, найвизначніших та найобнадійливіших людей та проекти щоб розповісти про них. Ми раді поділитися цими розповідями і сподіваємось, що вони надихнуть вас підходити до того, що ви робите, більш відкрито, вільно та з вдячністю. Дякуємо вам, як завжди, за ваші внески до спільнот.

З вдячністю,

Ryan Merkley
CEO, Creative Commons
@ryanmerkley

Show More About Our Focus and Process

1,2 мільярди

Творів, ліцензованих під Creative Commons

2016
1 204 935 537
0
2015
1 118 900 000
0
2014
882 000 000
0
2010
400 000 000
0
2006
140 000 000
0
65

творів, ліцензованих під Creative Commons, розповсюджується за ліцензіями “Вільної Культури”

Розподіл за типом ліцензії:

 CC0: 6%

 Інші інструменти суспільного надбання: 2%

CC BY: 20%

CC BY-SA: 37%

CC BY-NC-ND: 14%

CC BY-NC-SA: 13%

CC BY-NC: 6%

CC BY-ND: 2%

Нью-йоркський Музей мистецтва Метрополітен передає до суспільного надбання 375 000 творів за допомогою CC0

Загальна кількість творів у суспільному надбанні, позначених за допомогою інструментів CC

pd
Фонове фото: “Southern Gardens” автора Paul Klee (німець (народився в Швейцарії), Мюнхенбуксе 1879–1940 Муральто-Локарно) від Музей мистецтва Метрополітен передано у суспільне надбання за допомогою CC0

По всьому світу

Фонове фото: Black Marble – Asia and Australia створене NASA Goddard Space Flight Center ліцензоване під CC BY 2.0
Map

Африка

African Storybook Initiative

На континенті, де традиційні видавці видають порівняно небагато книжок африканськими мовами, ініціатива African Storybook надає відкритий доступ до тисяч ілюстрованих дитячих книжок з метою підвищення освіченості дітей, розвитку їх уяви.

Зображення автора Wiehan de Jager, African Storybook Initiative, ліцензовано на умовах CC BY 3.0

Ініціатива African Storybook працює з організаціями та приватними особами для сприяння доступу до дитячих книжок і вебсайту з інструментами для користувачів для створення і перекладу дитячих книжок. Наразі ініціативою було створено дитячі книжки 94 африканськими мовами за підтримки 30 організацій-партнерів з усієї Африки.

Численні проекти в багатьох країнах використовують вебсайт та/або дитячі книжки команди African Storybook: школи або місцеві бібліотеки стають місцями для пілотних проектів; уряди використовують матеріали на їх власних платформах для поширення та друку; партнери додають і використовують матеріали в своїх програмах боротьби з неписемністю. До того ж проект допомагає освітянам, котрі інтегрують інструменти вебсайту та дитячі книжки до своїх програм тренінгів, а також викладачам вищих навчальних закладів для стимулювання студентів експериментувати з і досліджувати African Storybook. Доступні для переробки матеріали також надихнули Global African Storybook Project, що перекладає історії іншими мовами, якими доступна лише невелика кількість ресурсів для навчання дітей.

На вересень 2016 року ініціатива мала 730 дитячих книжок і 2 754 перекладів/переробок. Лише за два роки дитячі книжки було завантажено 636 803 рази, при середній відвідуваності сайту у 4 800 відвідувачі на місяць, з яких 2 800 складають нові відвідувачі. В подальшому, Global African Storybook Project створив 460 переклади 26 мовами. Від 30 до 400 книжок African Storybook було опубліковано на різноманітних наукових та комерційних сайтах.

Show More
Map

Сенегал

Колекція Coutinho

Колекція з 752 фотографій професора Roel Coutinho містить зображення різноманітних сцен з життя воєнного часу, в тому числі танців, лікарень і учасників руху спротиву ПАІГК.

Фонове фото: Весілля Francisco Mendes автора Roel Coutinho надане Wikimedia Commons ліцензовано CC BY-SA 4.0

Професор Roel Coutinho подарував спільнотам 752 фотографій його медичних робіт 1973-1974 років. Вони були відзняті протягом останніх років боротьби за незалежність від португальського колоніального правління в Сенегалі та Гвінеї-Бісау.

Ці фотографії, оригінали яких зберігаються в Бібліотеці Центру Африканських досліджень в Лейдені, Нідерланди, є цікавим поглядом на важливий малодосліджений період історії Африки.

Проект було завантажено до Вікіпедії після успішної виставки в Авіньйоні, Франція, у 2013 році. Пов’язані з ним метадані можна знайти у Вікісховищі, вони розповсюджуються на умовах ліцензії CC BY-SA.

Show More
Map

Індонезія

Horison

Індонезійський літературний журнал Horison та CC Індонезія оцифрували 264 історичних минулих випусків з 1960 року дотепер, щоб включити їх в шкільну навчальну програму з літератури.

Horison Magazine, випуск грудня 1977 року надано Horison Magazine і ліцензовано на умовах CC BY-SA 4.0

CC Індонезія з 2013 року працювали над оцифруванням та наданням відкритого доступу до культурних документів в Індонезії, але цьогорічна домовленість з Horison є важливою віхою для їх можливості співпрацювати з культурними інституціями і творцями для завантаження їх матеріалів до мережі і збереження новітньої історії Індонезії за допомогою Вікімедіа та інших агрегаторів культурних матеріалів. Команда CC Індонезія працювала напряму з редакційною радою та Вікімедіа Індонезія щоб показати як завантажувати матеріали до Вікімедіа, а також для роз’яснення змісту CC BY-SA, ліцензії, що надає можливість використовувати твори архіву численними способами, в тому числі для реміксів або з комерційною метою. У майбутньому команда продовжить співпрацю з Horison для збереження матеріалів.

Робота CC Індонезія доводить, що розвиток відносин з культурними інституціями є необхідним для зростання спільнот, і що маленька група зацікавлених волонтерів може багато зробити для збереження історичних матеріалів. Хоча проекту всього кілька місяців, на грудень 2016 року його було переглянуто більше 750 000 разів.

Show More
Map

Сполучені Штати

Доктор Amin Azzam

Студенти-медики Доктора Amin Azzam редагують та покращують ліцензовані під CC статті Вікіпедії, котрі було загалом переглянуто більше 22 мільйонів разів за минулий рік.

Dr Amin Azzam автора Kathleen Krushas ліцензовано на умовах CC BY 4.0
Фонове фото: Плакат “Редагування Вікіпедії для отримання кредитів медичного навчального закладу – 2016”, створений Amin Azzam, Lane Rasberry, James Heilman, Kingsley Otoide, Jack McCue ліцензовано на умовах CC BY SA 4.0

За підтримки Wiki Education Foundation, Azzam створив навчальний курс для UC Berkeley-UCSF Joint Medical Program, що мотивує і підтримує студентів-медиків редагувати статті Вікіпедії на теми, пов’язані зі здоров’ям. Значення праці таких студентів описано в науковій статті під назвою “Чому медичні навчальні заклади мають підтримувати Вікіпедію: внески студентів-випускників до статей Вікіпедії для отриманні кредитів одного з медичних навчальних закладів (Why Medical Schools Should Embrace Wikipedia: Final-Year Medical Student Contributions to Wikipedia Articles for Academic Credit at One School,”, котру згодом було опубліковано в Academic Medicine, провідному медичному журналі.

Медичні та присвячені питанням здоров’я статті Вікіпедії є одними з найвідвідуваніших. Статті, відредаговані і покращені студентами-медиками курсу Доктора Azzam, були переглянуті 1,1 мільйони разів протягом останніх двох місяців, коли студенти активно їх редагували. 42 статті було загалом переглянуто більше 22 мільйонів разів за минулий рік.

Azzam створив курс, заснований виключно на відкритих навчальних практиках, що має результатом створення нових і редагування існуючих творів через Вікіпедію.

Show More
Map

Ліван

Maya Zankoul

Популярний ліванський ілюстратор, блогер та автор веб-коміксів Maya Zankoul допомагає спільнотам зростати через її мистецтво, студію дизайну та відео-компанію wezank.

Cover of Amalgam Vol. 2 автора Maya Zankoul ліцензовано на умовах CC BY-NC 3.0

Першу книгу Zankoul, Amalgam, було опубліковано в 2009 на умовах ліцензії CC BY-NC. Книгу засновано на її популярному веб-коміксі про життя, роботу та творчість в Бейруті.

Твір Zankoul торкається теми зв’язків між культурами і оздоблений ілюстраціями з її багатого, творчого світу. Нову книгу, Beirut – New York, було опубліковано цієї осені.

“Я думаю, що мої ілюстрації допомагають людям дивитися на речі по-іншому. Це дозволяє їм вийти з зони комфорту.”

Show More
Map

Нова Зеландія

Geonet

В Новій Зеландії землетруси та інші природні катаклізми тепер протіше відстежувати завдяки відкритим даним, наданим GeoNet, офіційним сайтом Нової Зеландії стосовно геологічних катастроф.

Фонове фото: Inland and Seaward Kaikouras and Clarence River mouth, Мальборо, Нова Зеландія, 28 жовтня 2009 року автора Phillip Capper ліцензовано на умовах CC BY 2.0

GeoNet почав використовувати ліцензію CC BY щоб надавати важливу, відкриту інформацію щодо землетрусів, вулканічної активності та цунамі. Ліцензовані під CC BY і надані у відкритому форматі дані наразі використовуються щодня для управління при надзвичайних ситуаціях, для досліджень, у промисловості, і просто широким загалом. GeoNet став основним інструментом для навігаційних систем, вимірювальних засобів, геотехнічних консультантів, місцевих та державних органів влади, а також для національних і міжнародних університетів та дослідницьких організацій. В 2016 році GeoNet було зафіксовано більше 32 000 землетрусів, це, завдяки відкритому формату, змінює те, як громадськість дізнається про землетруси і розуміє їх.

14 листопада 2016 року, в день землетрусу у Каікоура магнітудою 7,8 балів, сайт отримав 250 мільйонів запитів від програмних додатків – люди зі всього світу хотіли знати силу землетрусу і значення цих цифр. Того дня Geonet надав інформацію 206 мільйонів разів через свої програмний додаток, вебсайт та соціальні медіа.

Завдяки охопленню Geonet, доступно все більше інформації стосовно рекомендованих дій у разі небезпеки, наприклад куди слід рухатися у разі цунамі, та порад стосовно того, яких руйнувань слід очікувати. По всьому світу дослідження і створення нових знань розвиваються завдяки легальному використанню цієї інформації.

Show More
Map

Уругвай

Colibri

Репозитарій Республіканського університету Colibri поширює відкритий доступ до наукових публікацій в Уругваї та підвищує обізнаність про важливість відкритих ліцензій.

Colibri: Communities надано Universidad de la República і ліцензовано на умовах CC BY-NC-ND

Республіканський університет є головним університетом Уругваю, публічним, безкоштовним і відкритим для всіх студентів. Лідери проекту Colibri сподіваються, що переваги відкритого доступу переконають університет перейти від використання більш обмежених ліцензій, таких як CC BY-NC-ND, до використання відкритих ліцензій, таких як CC BY-SA. Лише за 2016 рік до університетських колекцій було додано 6 132 нові роботи, 60 нових колекцій, і було здійснено 3 012 107 пошуки та 954 475 завантаження.

Show More
Map

Сполучене Королівство

Британський Музей та Sketchfab

Британський Музей опублікував 128 моделей на Sketchfab, надавши широкий доступ та можливості інтеракції з музейною 3D-колекцією.

Скріншот 3D-моделі: Гранітний бюст Аменхотепа III надано The British Museum за допомогою Sketchfab і ліцензовано на умовах CC BY-NC 4.0
Фонове фото: “Чорна” піраміда Аменхотепа III автора Vincent Brown ліцензовано на умовах CC BY 2.0

На додаток до ліцензування під CC, платформа для публікації 3D-контенту Sketchfab дозволяє музею з легкістю поширювати дописи в соціальних медіа та WordPress за допомогою віджету. Колекція скульптур Британського Музею, що включає роботи від відомої статуї Рамзеса II до моделі власне музею, допомагає співпраці між галузями збереження культурної спадщини та 3D-моделювання і друку. Оскільки ліцензія CC BY-NC дозволяє завантаження файлів, твори можуть поширюватись численними способами.

Музей завантажив до своєї колекції більше 100 окремих творів та моделей, їх було переглянуто більше 200 000 разів і завантажено 20,000 разів.

Show More
Map

Іспанія

UNIR Open Educators Factory

Міжнародний Університет Ла-Ріохи (Universidad Internacional de la Rioja) запустив платформу Open Educators Factory для професорів університету з метою поширення відкритих освітніх практик.

Зображення надано Fabio Nascimbeni, UNIR, і ліцензовано на умовах CC BY 4.0

UNIR – це глобальний, 100% відкритий онлайновий університет, створений у Логроньйо, Іспанія, у 2009 році. Платформа Open Educators Factory, новий проект проректора з Передачі і Технології Знань, покликана сприяти працівникам університету у використанні відкритих підходів в їхній повсякденній викладацькій роботі. За допомогою питальника професори і викладачі університету можуть самостійно перевірити наскільки вони “відкриті” в контексті практик відкритого дизайну, відкритого змісту, відкритої педагогіки та відкритого оцінювання. Вони також можуть отримати персоналізовані поради (матеріали для читання, відео, курси) для подальшого впровадження відкритості у всіх сферах їх діяльності. В той же час керівники університету, які прагнуть збільшити відкритість їх викладацького складу, можуть оцінити позицію працівників у різних сферах відкритості та визначити лідерів відкритої освіти, котрі можуть надихнути інших на запровадження відкритих підходів.

Всього за кілька років UNIR випустив більше 38 900 студентів з 79 країн і провів більше 1 350 годин онлайн-занять. Працівниками є понад 1 000 викладачів з усього світу і 500 адміністративних працівників та фахівців з підтримки. Успіх університету в його місії, що поєднує освіту та бізнес, допомагає галузі освіти запроваджувати відкриті підходи та створювати інновації відкрито.

Show More
Map

Пакистан

Університет IQRA

Створений в Університеті IQRA, розташованому в Карачі, Пакистан, South Asian Journal of Management був визнаний одним із лідируючих наукових журналів світу за версією ScholarOne Thomson Reuters.

Фонове фото: Університетське містечко IQRA автора Hassan Dar ліцензовано на умовах CC BY-SA 3.0

Використання Creative Commons дозволило щодворічному рецензованому науковому журналу стати більш різноманітним в плані мов, релігій, політики культури, технології та економіки. Він став ліцензованим на умовах CC BY-SA з 2014 року і його було процитовано 95 разів з 2012 року.

Використання ліцензії спростило для дослідників співпрацю у мультидисциплінарних проектах. Цього року журнал було відзначено головною нагородою уряду Пакистану в галузі вищої освіти і він почав приєднання до OASPA, престижної Асоціації Наукових Видавців Відкритого Доступу (Open Access Scholarly Publishing Association).

“Головний редактор Muhammad Imtiaz Subhani та випускаючий редактор Amber Osman вірять в широке поширення знань. Creative Commons надали платформу для легальної дослідницької роботи з відкритим доступом South Asian Journal of Management.”

Show More
Map

Сальвадор

Datos El Salvador

Перший портал відкритих даних Сальвадору, DatosElSalvador.org, створено громадянами та повністю ліцензовано під Creative Commons.

Скріншот з Graduados Ingeniería, Maestría y Doctorado en El Salvador (2010-2014), надано OKFN El Salvador і ліцензовано на умовах CC BY-NC 4.0

З 2014 року DatosElSalvador.org опублікував більше 500 наборів даних, що можуть бути використані ким завгодно, в тому числі підприємцями, журналістами та дослідниками. Спільний проект CC El Salvador та Open Knowledge International El Salvador, DatosElSalvador.org взяв участь у багатьох конференціях та заходах, таких як Open Knowledge Day в 2014 і 2017 роках, і використовує відкриті дані та відкриті ліцензії. Цього року проект потрапив до списку фіналістів відбору для нагороди Open Data social impact Інституту Open Data Institute. 2016 року команда проекту здійснила переклад документів Sunlight Foundation, провела презентацію на PeaceTechLab в Коста-Ріці, та створила серію графічних візуалізацій для міста Халапа і віртуального університетського містечка OAS.

Show More
Map

Сполучені Штати

OpenStax Physics

Підручник OpenStax College Physics використовується сотнями тисяч студентів по всьому світу, також на його основі освітяни створюють відео і інші навчальні матеріали.

Скріншот з College Physics iBook, створеного OpenStax ліцензовано на умовах CC BY 3.0
Фонове фото: Семінар з диференціальних рівнянь та теорії інтегрування автора Milan Tvrdy є суспільним надбанням згідно Public Domain Mark

Зображення OpenStax Physics, надане Rice University ліцензовано на умовах CC BY 4.0

Підручники та відео не лише є цінним матеріалом для курсів фізики. вони також доступні кожному. Будь-який студент, що використовує OpenStax Physics – і, звичайно ж, взагалі будь-хто, не залежно від того, яким підручником вони користуються – cможуть використовувати відео як додатковий ресурс. Крім того, викладачі можуть використовувати текст College Physics для створення власних навчальних матеріалів, таких як відео-лекції, створені Barbara Gilbert з Central New Mexico Community College. В цих вільно доступних на YouTube лекціях, професор Gilbert розповідає про описані в тексті фізичні концепції, вирішує приклад завдання і допомагає студентам практикуватися у побудові формул і графіків. Відео професора Gilbert було переглянуто майже 4 000 разів.

Підручник College Physics ліцензовано на умовах CC BY і він коштує менше $50 за друкований примірник і $0 за електронну версію, що заощадило студентам $30 000 000 з моменту публікації – близько $11 000 000 лише цього року. Протягом цього навчального року підручник використали 110 861 студентів, і 306 932 студентів з моменту публікації.

Show More

Платформи в центрі уваги

Ми співпрацюємо з контентними платформами задля забезпечення можливостей простого пошуку, поширення та спільної роботи над творчими доробками та знаннями. Тут наведена інформація про найзахопливіші проекти і творців наших платформ-партнерів в 2016 році.
858 000 ліцензованих під CC зображень

З часу свого запуску у 2009 році 500px зайняла особливу нішу у мережі як платформа та торговельний майданчик для розповсюдження та пошуку високоякісних зображень створених незалежними фотографами. Всього за один рік фотографи 500px створили більше 200 000 фотографій під ліцензіями CC, збільшивши загальну кількість ліцензованих під СС зображень на цій платформі до 858 019.

Фотограф Moe Zoyari створив та опублікував добірку відзначених нагородами фотографій про повсякденне життя афганців, що намагаються після війни повернутися до звичайного життя.

Фонове фото: Іран, створене Moe Zoyari ліцензоване на умовах CC BY-NC-SA 3.0

Moe Zoyari​ – берлінський фотограф іранського походження і продюсер мультимедіа, чиї роботи публікувалися у Newsweek, Time та Der Spiegel. До переїзду в Берлін з Ірану він провів 44 дні в Афганістані з армією Сполучених Штатів у якості фотожурналіста. Там він сфотографував повсякденне життя афганців, що намагаються після війни повернутися до звичайного життя. Він опублікував добірку цих фотографій на 500px під ліцензіями CC; фотографії також публікувалися у Marie Claire та отримали гран-прі фотоконкурсу PDNedu. Пулітцерівський лауреат Winner Kim Komenich відзначив його рідкісне поєднання здібностей “творча здібність зафільмувати момент близькості у великій перспективі з людською здібністю створити особистий зв’язок з кімнатою повною людей.” Його фотографії на 500px були переглянуті більше 44 000 разів.

Show More
108 000 ліцензованих під CC музичних композицій

Free Music Archive - це спільнота незалежних артистів, що створюють спільні музичні проекти. 97% композицій на FMA ліцензовані під CC або передані до суспільного надбання, за один рік артисти FMA створили 22 000 композицій, довівши загальну кількість ліцензованих під СС творів до 108 770.

Spotlight: The Freeharmonic Orchestra

Дюжина артистів з усього світу об'єдналися в FMA для створення спільного альбому “Freeharmonics Volume 1”.

Зображення дискографії, створене The Freeharmonic Orchestra є суспільним надбанням згідно CC0

Парадигма музичної співпраці, Freeharmonic Orchestra – це група з 12 музикантів зі всього світу, об’єднаних Free Music Archive. Започаткована Steve Combs та Simon Mathewson, дюжина артистів працювали в групах по три особи над трьома композиціями кожен по черзі, починаючи або закінчуючи композиції разом. Результатом став ліцензований на умовах CC BY альбом Freeharmonics (Vol. 1), разом з пакетом матеріалів, доступних для подальшого реміксування. Два члени групи дали інтерв’ю для епізоду подкасту Radio Free Culture, котре ви может послухати тут.

“Я вважаю, що ключовим в нашому проекті є об’єднання людей з усього світу в одній віртуальній кімнаті для створення мистецтва… і це найкраще в [FMA].”

Show More
27,7 мільйони ліцензованих під CC цифрових об'єктів

Europeana - це цифрова бібліотека Європи, що пропонує понад 54 мільйони одиниць об'єктів культурного надбання від 3 500 культурних інституцій. Завдяки CC0 ці об'єкти вільно доступні через Europeana API. Записи Europeana також містять цінну інформацію стосовно статусу авторського права на мільйони об'єктів, що зберігаються у культурних інституціях Європи. Зараз 27 712 679 об'єкти доступні під ліцензіями СС аба знаходяться в суспільному надбанні. Твори в суспільному надбанні наразі утворюють найбільшу групу з більше 12 мільйонів одиниць. Більшість з цих творів - зображення та тексти, а також відео- та аудіозаписи і 3D-об'єкти.

Гамбурзький Музей Мистецтва та Дизайну запустив мережеву платформу, що надає доступ до більше 7 000 творів арт-нуво та старовинних фотографій Японії, що знаходяться в суспільному надбанні.

Фонове фото: Der Schauspieler Segawa Kikunojō III als Utsusemi, Blatt 3 aus der Serie: Die 54 Kapitel des Edo Violett, створене Utagawa Kunisada надане MKG Sammlung Online є суспільним надбанням згідно CC0

Як партнер Europeana, Гамбурзький Музей Мистецтва та Дизайну має більше півмільйона творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Нещодавно музей запустив мережеву платформу, опублікувавши за СС0 колекцію з 7 000 зображень об’єктів, що знаходяться в суспільному надбанні. Надання цих фотографій відповідає основнім місії музею “пропонувати митцям приклади для вивчення та наслідування з метою покращення якості творів регіональних майстерень.”

Show More
42,5 мільйони ліцензованих під CC статей

Найбільша в світі енциклопедія є продуктом спільної праці і вільно доступна, адже 100% статей Вікіпедії ліцензовано під CC BY-SA. Наразі 70 000 волонтерів Вікіпедії створили 42,5 мільйони статей 294 мовами.

Spotlight: Мапа Ісландії XVII сторіччя

Раніше невідома широкому загалу мапа Ісландії XVII сторіччя використовується як ілюстрація в статті Вікіпедії про Ісландію, що призвело до зростання кількості переглядів мапи під час футбольного чемпіонату Євро 2016.

Мапу було оцифровано та завантажено до Wikimedia Commons на умовах CC BY Центром Дослідження Колекцій Університету Едінбургу, в подальшому її було використано як ілістрацію в англомовній та німецькомовній статтях Вікіпедії про Ісландію. Відвідуваність цих статей Вікіпедії зросла під час футбольного чемпіонату Євро 2016, коли велика кільність футбольних вболівальників, що бажали більше дізнатися про Ісландію, відвідали статтю та подивилися мапу 27 червня (в цей день Ісландія перемогла Англію з рахунком 2-1). Мапу у Вікіпедії було переглянуто більше 3,4 мільйонів разів, хоча вона могла б в цей час просто лежати в колекції Університету.

Show More
381 мільйон ліцензованих під CC зображень

Flickr продовжує бути найбільшою мережевою платформою з 381 101 415 зображень, ліцензованих під CC, або таких, що знаходяться в суспільному надбанні. Відколи Flickr минулого року додав можливість використання CC0 та Public Domain Mark користувачі завантажили понад 4,5 мільйони зображень суспільного надбання.

Spotlight: The Multimedia Commons Initiative

Після опублікування Flickr метаданих 100 мільйонів ліцензованих під СС фотографій і відео (датасет YFCC100M dataset) команди дослідників з усього світу використовують його для створення програмних додатків, експериментів з 3D-реконструкціями, та дослідження взаємодії людей з місцями.

Captura de pantalla de búsqueda de “3d model” del navegador de YFCC100m. Para saber sobre la licencia CC de cada imagen, por favor seleccionar entre los resultados en el sitio.
Фонове фото: “3D Hackerspace Berlin _MG_3817”, створене BERLIN in 3D ліцензоване на умовах CC BY 2.0

В 2014 році Yahoo Labs та Flickr опублікували датасет Yahoo-Flickr Creative Commons 100 Million з метаданими 99,2 мільйонів зображень і 800 000 відео, що були завантажені на Flickr на умовах ліцензій СС. З того часу мультиінстутиціональна дослідницька спільнота під назвою Multimedia Commons Initiative сформувалася навколо датасету. Дослідники додають новий функціонал та анотації, експериментують з новими методами аналізу, категоризації та пошуку. Датасет використовувався для досліджень у таких сферах, як комп’ютерна графіка, обробка зображень, та аналіз змісту відео. Наприклад, дослідникам вдалося реконструювати 3D-об’єкти з 2D-зображень, а також використати геотеги зображень для дослідження взаємодії людей з певними місцями. Більшість з цих додаткових досліджень вільно доступна згідно CC0, і завдяки цій спільноті датасет YFCC100M використовувався дослідниками понад 1 400 разів 172 мовами, 160 досліджень містять цитати з нього.

Show More
160 000 ліцензованих під CC наукових статей

З 2000 року Public Library of Science (PLOS) сприяє відкритому доступу до наукових досліджень. За 16 років було опубліковано більше 160 000 статей на умовах CC BY, при цьому PLOS ONE, що є першим у світі мультидисциплінарним журналом Відкритого Доступу, публікує 5% своїх статей на умовах CC0. PLOS - один з багатьох видавців відкритого доступу. Directory of Open Access Journals (DOAJ) повідомляє, що більше 2 мільйонів наукових статей опубліковано в мережі під CC, і майже 52% з них - на умовах CC BY, ліцензії, котра є "золотим стандартом" відкритого доступу.

Spotlight: Імпортер Медіа Відкритого Доступу, створений Visualizing Complex Science

Команда Visualizing Complex Science створила Імпортер Медіа Відкритого Доступу (Open Access Media Importer (OAMI) щоб зробити мультимедійні матеріали доступними для публіки.

Скріншот з Visualizing Complex Science, що створено ASAP Accelerating Science Awards Program ліцензовано на умовах CC BY 3.0

До Visualizing Complex Science входять Daniel Mietchen, Raphael Wimmer та Nils Dagsson Moskopp. Команда створила Імпортер Медіа Відкритого Доступу (Open Access Media Importer (OAMI), бота, котрий може знаходити і завантажувати допоміжні мультимедійні файли з наукових статей Відкритого Доступу, репозиторіїв та сховищ даних. На даний момент бот завантажив до Вікісховища більше, ніж 13 000 файлів, і був використаний у більше як 135 англомовних статтях Вікіпедії, що разом зібрали вже більше 3 мільйонів переглядів. За їх зусилля Visualizing Complex Science було нагороджено Accelerating Science Awards Program (ASAP), основним спонсором якої є PLOS.

Show More
157 000 фотографій у суспільному надбанні

Unsplash - це унікальна платформа для розповсюдження фотографій, чия спільнота дотримується суворих соціальних норм стосовно розповсюдження і зазначення авторства, недивлячись на те, а може й завдяки тому, що всі 157 200 фотографій, створених 29 000 фотографів, позначено CC0, що передає їх твори до суспільного надбання.

Фотограф Samuel Zeller використовує платформу Unsplash щоб отримати славу, веб-трафік та клієнтів для своєї роботи.

Фонове фото: Geneva Arena, Ле Гран-Саконекс, Швейцарія автора Samuel Zeller є суспільним надбанням згідно CC0

Фотограф-фрілансер з Женеви, Швейцарія, Samuel Zeller є однм з найуспішніших фотографів спільноти Unsplash. В сповненому ентузіазму дописі на Medium (також ліцензованому під CC), Zeller відмітив, що він роками використовував ліцензовані під СС матеріали нічого не віддаючи взамін поки він не відкрив для себе Unsplash і не почав надавати деякі зі своїх фотографій безкоштовно. Його відомість стрімко зросла; наразі його фото на Unsplash були переглянуті більше 73 мільйонів разів і завантажені більше 745 000 разів, а його твір було використано в презентації Apple. Люди по всьому світу створюють нові твори з використанням його фотографій включаючи вебсайти, обгортки альбомів, фонові зображення додатків для iPhone, та обгортки книг. Завдяки поширеності його твори приваблюють клієнтів, котрі наймають його для зйомки певних зображень, а трафік до його портфоліо і вебсайтів зріс. Тепер, на додаток до його CC0 фотографій на Unsplash, він безкоштовно пропонує публіці окреме портфоліо своїх робіт, ліцензованих на умовах CC BY.

“Мої навички фотографування поліпшуються, більше людей бачать мої роботи і я отримую більше контактів, більше проектів та клієнтів, ніж раніше. Зображення має цінність завдяки тому, що хтось хоче його використати. Зображення, котрі я надаю безкоштовно є своєрідним прикладом того, що я можу створити.”

Show More
5,8 мільйони ліцензованих під CC відео

Відомий своїми високоякісними відео та спільнотою творців фільмів сервіс Vimeo продовжує пропонувати різноманітні послуги, підтримуючи стабільний ріст кількості відео, ліцензованих під CC.

Spotlight: “Alike,” короткометражний фільм

Відкрито створений і ліцензований короткометражний фільм “Alike” було переглянуто на Vimeo більше 1,5 мільйони разів.

Скріншот з короткометражного фільму Alike надано Pepe School Land і ліцензовано на умовах CC BY-NC-ND 3.0

“Alike” було зрежисовано Daniel Martinez Lara таRafa Cano Mende, і створено у співпраці з колишніми студентами Pepe-School-Land. Фільм був створений з використанням операційної системи з відкритим кодом Linux та вільного пакету додатків з відкритим кодом для створення 3D матеріалів Blender. Фільм дебютував на 120 фестивалях і отримав майже стільки ж нагород.

Show More
За один рік: 257 000 ліцензованих під CC дописів

З часу, коли у 2015 році Medium додав можливість використання користувачами CC близько 260 000 дописів було опубліковано на умовах ліцензій CC або передано до суспільного надбання для подальшого вільного розповсюдження і використання. З травня 2015 року, дописи на Medium, котрі ліцензовані під СС або передані в суспільне надбання, читалися користувачами загалом протягом 66 887 202 хвилин, що складає більше 127 років!

Журналіст Scott Santens опублікував популярний на Medium допис з попередженням, що версії штучного інтелекту з глибинним навчанням зможуть замінити на роботі мільйони людей.

Фонове фото: Image ne yearf Scott Santens, створене Collision Conf ліцензовано на умовах CC BY 2.0

Santens – журналіст з Нового Орлеану, що писав для Boston Globe та The Atlantic на теми штучного інтелекту та загального базового доходу. Він має більше 17 000 читачів на Medium, а його ліцензований під CC допис про глибинне навчання отримав більше 3 000 рекомендацій і був прочитаний 98 000 разів. Ця чудова стаття не лише розповідає про поразку чемпіона світу з гри в го Le Se-dol від комп’ютера “Super Ultra Mega Chess,” але й застерігає, що такі версії штучного інтелекту з глибинним навчанням зможуть замінити на роботі мільйони людей. Ви можете вільно розповсюджувати, використовувати уривки, або перекладати допис, вказавши автора Scott Santens.

Show More
30 мільйонів ліцензованих під CC відео

З 2012 року, коли YouTube вперше надав своїм користувачам можливість ліцензування на умовах CC BY, кількість відео, ліцензованих під CC, невпинно зростала, досягнувши наразі 30 мільйонів. Відео, ліцензовані на умовах CC BY, можна реміксувати за допомогою відео-редактора YouTube, в якому також доступна ліцензована на умовах CC BY музика, котру можна використати для синхронізації з відео.

Spotlight: Public.Resource.Org

Нараховуючи більше, ніж 5000 відео, ліцензованих на умовах CC BY, що розповідають про урядові агенції США та створені ними, Public.Resource.Org є одним з найбільших користувачів СС на YouTube.

Скріншот з Stay Calm and Stay in the Cab! від PublicResourceOrg ліцензовано на умовах CC BY 3.0

Public.Resource.Org співпрацює з урядовими агенціями США для оцифровування та завантаження відео на YouTube та Internet Archive для забезпечення доступності таких відео для перегляду і залучення громадськості. Наразі канал PublicResourceOrg має більше 47 мільйонів переглядів. Його найпопулярніше відео створене Управлінням з безпеки та охорони праці при видобутку корисних копалин, і розповідає історію оператора бульдозера, котрий був похований у порожнині купи вугілля, та його щасливого порятунку.

Show More
1,6 мільйони ліцензованих під СС 3D-дизайнів

Платформа і спільнота 3D-дизайнерів, Thingiverse має 1 620 394 3D дизайнів, створених її користувачами і наданими на умаовах однієї з ліцензій CC або CC0. Ліцензовані під CC дизайни складають 98% всіх творів на платформі, що надаються у формі файлів з 3D-моделями.

Human Skull with Mandible and Teeth 3D-дизайнера MacGyver трансформовано на тарілку для цукрок завдяки п'яти переробкам спільнотою Thingiverse.

Фонове фото: Тарілка для Цукерок TriSkullQuadraClops автора infamousriz ліцензовано на умовах CC BY 3.0

Користувач Thingiverse MacGyver створив дизайн Human Skull with Mandible and Teeth в 2012 році і виклав його на платформі на умовах CC BY. В 2013 році, MacGyver зробив ремікс дизайну і створив Sliced Human Skull with Mandible and Teeth, а в 2014 році, користувач LeFabShop спростив цей дизайн, створивши твір під назвою, To Make or Not to Make. В 2015 році, користувач OpenSourceClassroom розмножив дизайн, створивши TriSkull, і нарешті в 2016 році, користувач infamousriz трансформував TriSkull на гарну і мультифункціональну Тарілку для Цукерок.

Show More
532 000 ліцензованих під CC музичних композицій

З часу свого створення у 2004 році Jamendo еволюціонував з маленької спільноти з інді СС музикою на процвітаючу платформу для розповсюдження, прослуховування та комерційного ліцензування музики на додаток до СС. Зараз 99,8% каталогу Jamendo доступно на умовах ліцензій CC, що включає загалом 532 929 композицій, створених 40 000 артистів з 150 країн по всьому світу.

Spotlight: StrangeZero

StrangeZero, електронний дует з Греції, випустив 8 альбомів і 2 EP на Jamendo під CC, що привело до створення спільних відео та фото з іншими артистами та дозволило популяризувати їх музику.

Скріншот з StrangeZero - Nanofly, створеного strangezero та Gregοry Cοlbert ліцензовано на умовах CC BY 3.0

Strangezero розглядає Jamendo не лише як платформу для розповсюдження музики, а й як спосіб взяти участь у розвитку світу вільної музики, популяризувати ліцензії Creative Commons як механізм для розповсюдження мистецьких творів. Грецька публіка оцінила їх зусилля і група з’явилась на грецькому MTV та на каналі MAD TV, де вони ще раз підкреслили, що Creative Commons є одним із факторів їх успіху, а також обговорили роль СС у музичній індустрії в цілому. На тепер альбоми StrangeZero на Jamendo були прослухані 1,9 мільйони, і були завантажені більше 200 000 разів.

Show More
29,4 мільйони ліцензованих під CC файлів

Вікісховище є репозиторієм медіа-файлів для Вікіпедії та всіх інших проектів Вікімедіа, це означає, що будь-яке зображення, що ілюструє статтю Вікіпедії, взяте з цього репозиторію. Більшість файлів є зображеннями, але Вікісховище також містить аудіо, відео та документи. Наразі 29 429 971 файлів ліцензовано під ліцензією СС або позначено за допомогою інструментів суспільного надбання, що складає 84,8% всіх файлів в репозиторії.

Конкурс Вікі Любить Пам'ятки 2016 року привернув увагу більше, ніж 11 000 користувачів з 42 країн, котрі надали спільнотам фотографії історичних пам'яток та об'єктів культурної спадщини.

Background photo: Wat Arun by BerryJ i

Фонове фото: Wat Arun автора BerryJ ліцензовано під CC BY SA 4.0

Вікі Любить Пам’ятки є щорічним міжнародним конкурсом з фотографування і завантаження до Вікісховища зображень історичних пам’яток та об’єктів культурної спадщини зі всього світу. В конкурсі 2016 року прийняло участь 277 365 твори 10 748 конкурсантів з 42 країн. Переможцем стало зображення історичного будинку суду в Берліні автора Ansgar Koreng ліцензоване під CC BY.

“Якщо Вікіпедія була б історією світу, то Вікі Любить Пам’ятки могло б стати найкращим слайд-шоу про неї.”

Show More

Дякуємо за поширення

Цьогорічний звіт Стан Спільнот розповідає історію спільнот в момент, коли вона входить в новий цікавий період. Робота, котра почалася з заснуванням Creative Commons 15 років тому і народженням тепер вже повсюдно розповсюджених ліцензій CC, привела нас до теперішньої точки, коли загальний обсяг спільнот перевищує 1,2 мільярди творів, ліцензованих під CC, котрі охоплюють такий різноманітний контент, як освітні ресурси та відкриті дані, дослідження та музику, відео та фото – і багато іншого.

Та це число – 1,2 мільярди – говорить лише про частину історії. Що є можливим, коли приватні особи та інституції по всьому світу не лише роблять свої знання та творчість вільно доступними, але й приймають естафету від тих, хто розповсюджував контент сам задля просування ідей? Розповсюдження є початком кожного ліцензованого твору, але кінцевою ціллю є співпраця. Кожна застосована ліцензія CC позначає не лише одиницю контенту, творчий доробок, або продукт багаторічного дослідження – але є запрошенням до спільної праці — часто несинхронної — для створення чогось нового. Спільноти є сильним і безкінечним актом спільного творення та спільної дії.

Історія CC протягом тривалого часу була історією розповсюдження творчості і знань серед людей всього світу. Зараз, більше, ніж коли б то не було, це історія спільноти: глобальної спільноти, що виросла навколо цінностей, які ми поділяємо, та змін, яких ми прагнемо в наших локальних спільнотах. Завершуючи цьогорічний звіт Стан Спільнот ми також дивимося на майбутній рік, в якому глобальна спільнота CC запустить свою першу спільно створену мережеву стратегію, план щодо майбутнього мережі, створений тими, хто по всьому світі попомагав зробити CC і глобальні спільноти тим, чим вони є зараз.

Сила і тривалий вплив нашої спільної цілі і створених нами спільнот втілені в енергії та креативності проектів, котрі ви побачили в цьому звіті. Ми сподіваємось, що підбірка в цьому звіті проливає світло на і на те, чого ми наразі досягли, і на те, що ми маємо попереду.

Ми дякуємо Google і багатьом платформам CC, партнерам, інституціям, та приматним особам з онлайн-спільнот, котрі внесли важливі дані та інформацію до цього звіту. Звіт Стан Спільнот є можливим завдяки вашим внескам – дякуємо!

Ми хотіли б відзначити наступних людей та організації за їх внесок в цьогорічний звіт Стан Спільнот. Дякуємо!

Дані про зростання

Erin Simon, Google
Agnes Toth, Google
Brendan Hickey, Google
Pavel Nalivayko, Google
Gergely Orban, Google
Paul Haahr, Google

Історії впливу

African Storybook Initiative було додано Tessa Welch
Coutinho Collection було додано Jos Damen
Horison було додано CC Indonesia
GeoNet було додано CC Aotearoa New Zealand
The British Museum and Sketchfab було додано Alban Denoyel
UNIR Open Education було додано Fabio Nascimbeni
Datos El Salvador було додано Datos El Salvador
COLIBRI було додано Jorge Gemetto
IQRA University було додано Amber Osman
Maya Zankoul було додано Naeema Zarif
OpenStax Physics було додано Sonya Bennett-Brandt
Dr. Amin Azzam було додано TJ Bliss

Дані про платформи та осередки уваги

Joris Pekel, Europeana
Antje Schmidt, Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Martin Guerber, Jamendo
Cheyenne Hohman, Free Music Archive
Ross Oldenburg, Free Music Archive
Sylvia Ng, 500px
Summer Hu, 500px
Paul Friesen, 500px
Heather Balmain, 500px
Neil P. Quinn, Wikimedia Foundation
Guillaume Paumier, Wikimedia Foundation
Juliet Barbara, Wikimedia Foundation
Alex Stinson, Wikimedia Foundation
Maria Cruz, Wikimedia Foundation
Ewan McAndrew, Wikimedian in Residence at University of Edinburgh
Sean McGilvray, Vimeo
Brian Carver, YouTube
Alex Feerst, Medium
Jamie Talbot, Medium
Scott Santens, Writer
David Knutson, PLOS
Donna Okubo, PLOS
Kathryn Hurley, Makerbot
Frank Polcino, Makerbot
Tony Buser, Makerbot
Danielle Ward, DeviantArt
Matt Lee, Libre.fm

Переклади

Арабська – Bilal Randeree, Ziad Bennour, Fawzi Baroud, Zahra Shikara, Abir Bouguerra
Каталонська – Ignasi Labastida i Juan
Чеська – Lucie Straková, Matěj Myška
Німецька – John Weitzmann, Paul Klimpel, Alexander Baratsits, Daniel Hürlimann, Simon Schlauri, Anke Obendiek
Хінді – Sanket Oswal
Індонезійська – Hilman Fathoni, Alifia Qonita Sudharto
Японська – Tasuku Mizuno, Mitsuru Maekawa, Tomo Watanabe, Maki Higashikubo
Корейська – Soohyun Pae
Малайська – Muid Latif
Словацька – Angela Sobolčiaková, Silvia Lattová
Іспанська – Evelin Heidel, Jorge Gemetto, Claudia Cristiani
Українська – Maksym Naumko
Йоруба – Kayode Yussuf

Зазначення авторства зображень

Інформація стосовно зазначення авторства розміщена безпосередньо під або поряд з більшістю зображень в звіті. Виключення з цього правила нижче.

Декілька фонових зображень для панелі “1,2 мільярди творів, ліцензованих під Creative Commons” запозичені з “The Growing Commons” за адресою https://creativecommons.org. Деталі стосовно окремих зображень вказано на вебсайті.

Примітки щодо даних та Джерела

Show Acknowledgements