TillståndförCommons

Jag använder @creativecommons nästan varje dag … Jag vill inte vara utan er.

- Julie Hiltz, NBCT @JulieHiltz

Välkommen

Creative Commons är den ledande organisationen för stöd åt den globala rörelsen för delning och samarbete. Vi skapar, underhåller och främjer Creative Commons-licenserna — fria, internationella upphovsrättslicenser som är enkla att använda och som utgör standarden för att möjliggöra delning och remix..

Vi stärker en internationell gemenskap av utbildare, aktivister, forskare, advokater och kreatörer för att förverkliga fördelarna med Commons. Vi bygger väsentliga verktyg för att göra Commons mer lätt hittat, användbart och anslutet till gemenskaper överallt.

De senaste åren har varit omvälvande för Creative Commons. Under 2015 inledde vi en ambitiös ny strategi för att fostra ett livfullt, användbart Commons drivet av samarbete och tacksamhet. Vår strävan driva av våra teknikprojekt och en driftig och produktiv global gemenskap. Vart och ett av CC:s initiativ arbetar för att ge stöd åt detta mål, för att släppa lös kraften från Commons genom arbetet från våra dedikerade globala gemenskaper.

Under 2017 stod vi som värd för vår största globala toppmöte hittils, organiserat av vår gemenskap och med stöd från nya sponsorer och donatorer. Med er vägledning har vi omdesignat Creative Commons Global Network till en massiv, internationell process för samarbete och vi har byggt ny online-infrastruktur för att ge stöd till denna expansion utan motstycke för rörelsen kring delning. Vår nya ingenjörsgrupp lanserade betan för CC-sökning och etablerade nya partnerskap för att expandera vår räckvidd.

Vi lanserade ett spännande certifikatprogram, vilket mötte en efterfrågan för kursen från bibliotekarier och utvecklare runt om i världen. Vi kämpade mot TPP och för upphovsrättsreform i Europa och hjälpte nationella regeringar att anta öppen utbildningspolitik. Mev vår hjälp gjorde UNESCP signifikanta framsteg under året mot öppen utvecklingspolitik och stöd för medlemsstater. Vi gjorde framsteg inom dessa områden samtidigt som vi underhåller och försvarare våda kärnverktyg: CC-licenserna, vilka har använts långt över en miljard gånger av kreatörer och rättighetsinnehavare som vill exapndera räckvidden för kreativitet och kunskap tillgänglig för alla.

CC:s ambitiösa mål för framtiden kommer att möjliggöra bättre åtkomst och jämlikhet inom utbildning för alla, accelerera innovationer och upptäckter för att bota sjukdomar, inspirera underbara konstverk och kultur samt skapa djupare ankytningar mellan kulturer och gemenskaper. Vår modell är att vara radikalt öppna, med gemenskapen i centrum.

Vi tror på att delning och samarbete kan frigöra webbens fulla potential, och än viktigare, för alla individer som använder den.

Det krävs en grupp av drivna, inspirerade och talangfulla människor för att tända upp Commons och jag känner mig privilegierad att för arbeta med dem varje dage. Du kommer att se många av deras berättelser i årets rapport — och det är bara en liten bråkdel av människorna som gör denna rörelse så kraftfull. Vi hyser den högsta uppskattningen för de som gör valet att bidrag till Commons genom att fritt dela sitt verk under CC-licenserna.

Med tacksamhet
Ryan Merkley
VD, Creative Commons

cc_heart_white

Ge ett bidrag idag till Creative Commons

Stöd våra projet inom öpppen utbildning, öppen politik och universell åtkomst till kunskap.

data icon

Data

1,4
miljard

Creative Commons licensierade verk

2017
100%
2016
82%
2015
76%
2014
60%
2010
27%
2006
10%

Huvudplattformar som delar CC-verk

flickr

415,1 miljoner

YouTube

49 miljoner

Wikipedia

46,7 miljoner

Deviant Art

40 miljoner

Wikimedia Commons

36,9 miljoner

eruopeana

28,7 miljoner

Vimeo

6,6 miljoner

Internet Archive

3,1 miljoner

DOAJ Directory of Open Access Journals

2,7 miljoner

Thingiverse

2,3 miljoner

500px

1,2 miljoner

Medium

740 896

Jamendo Licensing

556 126

PLOS

200 000

Free Music Archive

114 969

Vår rörelse
runt om i världen

104 kapitel utspridda över sex regioner

  • Nordamerika: 2
  • Latinamerika: 16
  • Europa: 42
  • Afrika: 7
  • Arabvärlden: 6
  • Asien/stilla havet: 30
cc search

Sök

Länder som under 2017 använde CC-sökning mest:

USA
UK
Canada
Spain
Germany
Australia
Sessioner
Begäran
Webbplatsbesökare
Sociala följare

Mest populära språk under 2017:

Engelska

Spanska

Portugisiska

Tyska

Svenska

Mest populära delningar på sociala media:

Fight for Net Neutrality
Nätneutralitet
The Met Public Domain
Open Access
Öppen åtkomst

Did you know?

Europeana-samlingarna visar upp 42 par öppet licensierade, designsolglasögon, ibland ganska galna.

”Kyssen”, solglasögon av Oliver Goldsmith Eyewear, 1958. Med tillstånd av Victora and Albert Museum, CC BY

the machine

Verktygen

Teknik, upptäckt och samarbetsverktyg

Vår växande grupp med ett brett omfång och ambitiöst mandat gör Commons mer upptäckbart varje dag. För att bygga ”en entré till Commons” är den omgjorda CC-sökningen den nyaste produkten i CC-sviten.

I februari 2017 lanserade vi vår CC-sökprodukt, lovordad av press och användare som den nya ”entrén till Commons”. Vi fortsatte att lägga till mer bilder och funktioner under 2017 och gruppen fortsätter att vxäa. Under ledarskapet från vår nya chef för produktteknik, Paola Villarreal, har CC-teknikgrupp sjösatt tre nya webbplatser – Tillståndet för Commons, webbplatsen för det globala toppmötet 2018 och Certifikatprogram. Dessutom har vi lanserat den nya medlemswebbplatsen för vårt återupplivade globala nätverk, lanserat vårt nya verktyg för Uppsägning av överföring och assisterat kring uppdateringen av våra licenser för att uppdatera dem till Python 3.

Show MoreShow Less

Creative Commons avtäcker en ny sökmotor för foton med filter, listor och social delning: Att hitta fria och legala bilder att ackompanjera ditt webbinnehåll har aldrig varit svårt, tack vare Creative Commons.”

Techcrunch.com

Did you know?

Några veckor efter lanseringen av Met Museets initiativ för CC0 öppen åtkomst, ökade bildhämtningen från samlingen med 260%

En gåva från Assunta Sommella Peluso, Ada Peluso och Romano I. Peluso till minne av Ignazio Peluso, 2003 CCO

Licenser och jurdiska verktyg

Våra juridiska verktyg och licenser utgör ryggraden för vårt arbete. Detta året har vi nått flera milstolpar för att förbättra robustheten i våra juridiska ramverk och verktyg för delning på webben.

Under 2017 välkomnade vi sju nya översättningar av sviten av CC 4.0-licenser – turkiska, franska, italienska, svenska, arabiska, kroatiska och tyska, och tre nya översättningar av CC0 – italienska, litauiska och svenska. Dessa språk är bland de mest talade i världen och översättningsprocessen är driven av gemenskapen och drar nytta av expertise från vårt globala nätverk. Som en del av dess förvaltarskaps ansvar har CC noggrannt följt flera tvister som involverar CC-licenser, ingripit i en med en begäran om att lämna in ett s.k amicus brief för att ge vägledning kring den korrekta tolkningen av licenserna, speciellt vad det gäller innebärden av icke-kommersiell. I varje fall har CC-licenserna återigen verkställts och tolkats korrekt, vilket bekräftar deras robusthet och tydlighet.

Dessutom har vi omdesignat våra urkunder och inramingen av våra licenssidor med en attraktiv, modern design, lämnat in en ansökan om att inkluderas i unicode (godkänt under 2018) och lanserat uppmärksammade verktyget Uppsägning av överföring, vilket du kan läsa mer om nedan. I synnerhet är unicode-godkännande ett spännande tillägg till vår redan robust portfölj – kreatörer kan enkelt markera deras CC-licensierade verk med ikoner i text och användar kan ge erkännande för CC-licensierade verk de använder med text. Vi har också deltatig i foum för att uveckla politik för förhandstryckspublicering av vetenskapliga verk och data och fortsatt vårt korsorganisationella stöd för produkter under utveckling, samt gett stöd till och försvarat våra varumärken.

Show MoreShow Less
Projektprofil

RightsBack.org

Verktyget Uppsägande och överföring (”ToT”) är ett samarbete mellan Authors Alliance och Creative Commons som bemyndigar författare till att återfår kontrollen över sina verk.

Verktyget möjliggör för författare att lära sig om bestämmelser kring uppsägande av överfröing, vilket låter författare avsluta licensarrangemang de har gjort med förlag som har förhindrat dem från att öppet dela eller på annat sätt släppa sina verk på nytt. Vem som helst, inklusive artister, fotografer, forskare och vetenskapsmän kan använda detta nya verktyg för att upptäcka mer om berättigande och tidskriva för rätten att ta tillbaka rättigheter som tidigare getts bort. Medan dett verktyg för närvarande endast är USA-baserat, planerar Creative Commons att göra det internationellt så att det går att använda över hela världen.

Show MoreShow Less

Foto via Margorie Merel, CC BY

Gemenskapsprofil

Margorie Merel

Som en självutnämnd apostel för rörelsen för Commons in Panama, inleddes Margories medverkar inom CC som en dela av hennes akademiska forskning inom Lag och politiskt vetenskap.

Som en ståndaktig främjar har Margorie snabbt blivit en väsentlig del av CC-nätverket. Det här året har hon synts till på Panamansk TV för att tala om nödvändigheten kring Creative Commons så väl som att presenter sin forskning på ett antla lokala universitet. För Margorie är ”undervisning coh delning mellan lärare en grundsten… Jag vill vara en del av en rörsel som tror på utbildning i lagen; om vi delar kan vi bygga bättre samhäller med åtkomst till utbildning. Jag tycker så mycket om att undervisa och CC ger mig möjligheten att komma i tät kontakt med människorna som kan göra skillnad i mitt land.”

Show MoreShow Less

CC-verktyg och plattformar

Över hela värden är firar Commons-medlemmar, diskuterar, debatterar och förbättrar Commons. Med avsparken för vårt nya användbarhetsinitiativ för vi in en ny fas i Commons – en som gör det ännu enklare att dela.

Årets inledning med lanseringen av Mets initiativ för öppen åtkomster, har användbarhet hos CC kommit in i en nya fas att rikta in sig på vad det är som gör delning meningsfullt och hur vi kan uppdatera våra vektyg för en ny tid för webben. Våra huvudevenemang i San Francisco, New York, D.C. och Thailand undersökte dessa frågor med CC-plattformar, kreatörer, artister, tekniker med flera. I april publicerade vi den Kickstarter-finansierade boken Gjort med Creative Commons, som undersöker en bredd av användning av CC som gynnar samhället inom företagande, ideella organisationer, konsten med mera.

Show MoreShow Less

Med ”Öppen åtkomst” har Met Museums digitala del en fått en riktig hit”

– Artnet, 10:e Augusti, 2017

Ryan Merkley, Katherine Maher och Mark Surman diskuterar “Big Open” på MozFest 2017 i London CC BY-SA 4.0

Projekt i rampljuset

Big Open

”Som organisationer har vi nyligen genomgått processer för att förstå framtiden. Vad som är intresserar mig är att vi har landad på en liknande plats, sökandes efter samma sak.” – Katherine Maher, verkställande direktör, Wikimedia-stiftelsen, 2017

Som partners i ”Big Open” arbetar vi tillsammans med andra öppna organisationer för att föra in en ny solidaritetsrörelse i Commons.

En ny våg av momention för våra breda rörelse inleddes på Wikimania i Augusti 2017. Tillsammans med våra partners i rörelsen, i synnhert Wikimedia-stiftelsen och Mozilla, förenas vi kring våra delade värden att mobilisera människor till handling. Som ett stort tält för politiskt arbete är Big Open en vision om hur radikalt, globalt deltagande kan se ut. ”Som individer bär vi många hattar samtidigt” skriver Alek Tarkowski från CC Polen. ”Över hela världen överlappas våra gemenskaper…med många mål och projekt. Det är denna rörelse som behöver stärkas av våra gemensamma handlingar, snarare än bara enskilda projekt och organisationer”. Genom att bygga på en vision om gemenskapscentrerade öppna rörelse försöker Big Open kollektivt arbeta för att ge stöd till våra gemenskaper över projekt- och organisationsgränser.

Show MoreShow Less

Foto av Scann, CC0

Gemenskapspåverkan i rampljuset

Scann + Open GLAM

”CC har gett mig möjligheten att hjälpa till att förändra världen som jag anser vara orättvisa. Jag vill att kunskap ska vara tillgängligt för alla coh CC är en plats där jag känner att jag ska åstadkomma det”. - Evelin Heidel (Scann)

Som en väsentlig, långsiktig medlem i går globala gemenskap, är Evelin Heidel (Scann) en av de ledande främjarna för global Open GLAM i Argentina och en stark röst för mångfald och inklusivitet inom vårt nätverk.

Som en medlem av CC, har Scanns bidrag till Commons varit omfattande och efektiva: hon har hjälpt till att bygga och installera DIY bildläsare för böcker vid argentiska instutitioner för att hjälpa den frigöra sina böcker som är public domain, översatt artiklar, lett seminarier om digitalisering, organiserat det globala toppmötet i Buenos Aires 2013 och hjälpt till att organisera Librebus-projektet 2012. På senare tid har hon varit del av styrkommittén för strategi och övergångskommittén för CC:s globala nätverk. Med en grupp vänner och kollegor arbetar hon för att underhålla den argentinska databasen över public domain-författare. ”En av de viktigaste sakerna med den här gemenskapen är att den har gett mig chansen att arbeta med människor och projekt som jag anser har radikalt förändrat sättet på vilket vi ser och har tillgång till kunskap och kulture” säger Scann. ”Att ha chansen till att arbeta med dessa människor, och lära från dem är en av de mest häpnadsväckande privilegier jag har haft i mitt liv, och för det är jag oerhört tacksam”.

Show MoreShow Less

Det är inspirerande att se hur kreativa människor är när du gör en samling så som Mets tillgänglig för dem att använda, dela och remixa utan begränsingar.”

- Loic Tallon, Met Museum Digitalchef

Certifikat

Mari Moreshead CC BY

CC-certifikat, en kurs byggd som en öppen utbildningsresurs, startade i slutet av 2017 med sin första skara om 50 bibliotekarier och utbildare som arbetar mot en mer öppen värld.

Under en tvåårsprocess som kulminerade under 2017 har CC byggt kursplanen för CC-certifikatet, en onlinekurs inriktad på bibliotekarier och utbildare för att hjälpa dem att väva in CC-licenser och upphovsrättsutbildning mer effektivt inom deras organisationer och instutitioner. Gruppen ser fram emot att expandera detta program till andra yrken och att möta behovet utan motstycke för kursen – betaskaran om 50 personer valdes ut från mer än 420 ansökande. Förutom att avsluta kursen i sig fick den första gruppen deltagare ge utvärdering av materialet varje vecka och bedömningar för att hjäpa till att förbättra kursen.

Show MoreShow Less
cc_community_icon+circle

Gemenskapen

Globalt nätverk

Under 2017 lades en omgjord, gemenskapsdriven strategi grunden för det globala CC-nätverket att organisera, samarbeta och dela på en global nivå.

Det här året har vi etablerat fyra nya organisatoriska arbetsgrupper för det globala nätverket: upphovsrättsreform, öppen utbildning, GLAM och gemenskapsutveckling. Dessa plattformar tillhandahåller en ny vision för CC-nätverket och en spirande era av medvetande och främjande för Creative Commons. Processen, organiserad under två år och inkluderande dussintals CC-gemenskapsmedlemmar skapade dokumentationen som behövdes för att lansera en återuplivat medlemsskapsprogram, ge frivilliga makten att självorganisera på den lokala nivån med kollegor och jämlikar som arbetar i det öppna.

Show MoreShow Less

Inget verktyg är bättre än människorna som använder det.”

– Caroline Woolard, artister i samtal om samarbete, gemenskap och Commons

Toppmöte

Creative Commons globala toppmöte 2017 Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Delning och Commons: Vad kommer här näst? Det global toppmötet, vår årliga samling för Commons, har blivit ett eftertraktat evenemang för främjare av öppenhet runt om i världen.

Mer än 400 Commons-medlemmar från över 60 länder samlades i Toronto för ett fantastiskt veckoslut kring gemenskap, koalitionsbyggande och planering kring framtiden för CC:s globala nätverk. Detta årets toppmöte välkomnade ett rekordbrytande 90-tal stipendiemottagare – nästan en fjärdedel av det totala antalet deltagare. Höjdpunkterna inkluderade över 100 sessioner, 4 huvutal från internationellt erkända aktivister, 5 spår och en otrolig 90kg tung 3D-replik av Palmyra Tetrapylonen presenterad av re:3D och projektet #NEWPALMYRA.

Show MoreShow Less

Ken Bauer 2017/365/284 Uncommon Women CC BY-NC-SA 2.0

Projekt i rampljuset

UnCommon Women

Som en del av UnCommon Women-initiativet lett av CC Kanadas offentliga ledare Kelsey Merkley, togs toppmötesdeltagare emot med en färgläggningsbok med ansiktena av de mest inspirerade kvinnorna från Commons.

Med Kelseys egna ord: ”Jag startade UnCommon Women eftersom jag ville fira och förstärka de många starka, briljanta och upptagna kvinnorna inom den öppna rörelsen, via bibliotek, CC, Mozilla, den akademiska världen och Wikipedia.” UnCommon Women bygge en ovanlig genemskap runtom i världen vilken främjer samtal och anknytning runt behovet kring att få kvinnors röst förstärkt inom den öppna rörelsen, teknik och därutöver.

Show MoreShow Less

Vi ser framåt mer än bakåt – vi tar platsen som är ett symboliskt slagfält för Syrisk kulturell identitet och dess människor och frigöden digitalt.”

- Barry Threw, "Hur en 3D-utskriven del av Palmyra landade i Toronto," CBC, 2:a Maj, 2017

Politik

Vi ger stöd till progressiv föränding inom politik genom att arbeta för upphovsrättsreform i allmänhetens intresse, främja öppen åtkomst till vetenskaplig forskning och ubildningsmaterial, bevara nätneutralitet och efterfrågar transparens och ombalansering av upphovsrättsregler som förhandlats fram via handelsavtal.

Med mer än 40 bloggposter och papper publicerade endast under det här året, är vi en avgörande röst i konversationen kring problem som spelar mest roll på webben – och blir starkare med stödet från vårt globala medlemsnätverk. Deta här året har vi arbetat tillsammans för att producera politiskaanalyser av experter och svarar på allmänna konsultationer kring upphovsrätt. Vi har bidragit till relevanta arbetsgrupper och koalitioner inklusive Communia och vi har deltagit i en uppsjö av viktiga politiska konferenser och evenemang, så som Mozilla Festival, Rightscon och WIPO.

Show MoreShow Less

Fundación Karisma, Colombia

Gemenskapspåverkan i rampljuset

“Delning är inte ett brott!” CC ger stöd till Diego Gómez

“Compartir no es delito!” “Delning är inte ett brott!”

Detta stridsrop hördes runt hela världen från samhällsorganisationen Fundación Karisma till stöd för Diego Gómez en colombiansk biolog inom bevarande som stod åtalad för att ha delat forskningspapper på nätet.

Tillsammans med andra organisationer, inklusive EFF, Derechos Digitales och SPARC, tillhandahöll vi avgörande solidatirer och stöd för denna kampanjen, skrev nio bloggposter på engelska och spanska, främjde diskussion på sociala media och hjälpte till att utveckla en kampanj för gräsrotsfinansiering för att hjälpa till att kompenser för Diegos massiva juridiska kostnader. Det här året blev Diego frikänd på alla punkter vilket avslutar en tre år lång juridisk strid över rättigheten till att dela.

Show MoreShow Less

Mariana Fossatti Photo av Celeste Korol CC BY-SA 2.0

Gemenskapsprofil

Mariana Fossatti

”Jag vill vara del av en gemenskap där jag kan fungera inom ett brett fält som inkluderar aktivister, artister, politiker, bibliotekarier, lärare, studenter, akademiker och journalister. Det de alla har gemensamt är att kämpa för att rättvis värld och ett intresse för social rättvisa”. Mariana har sett sig själv som en aktivist för fri kultur sedan hon började använda CC-licenserna för hennes egna verk för tio år sedan.

2013 gjorde hon gemensam sak med andra aktiviera och fria kulturorganisationer och grundae kapitlet CC Uruguay, en av de mest aktiva och fruktsamma Creative Commons-gemenskaperna, och är en del av ett kollektiv av sociala organisationer som kallas Derecho a la Culture. Hon är för närvarande involverad i ett antal samarbetsprojekt med CC UY, inklusive Autores.uy för verk i public domain, den fria musiksamlingen Music Libre, film och musikfestivaler och studiegruppe kring upphovsrätt och licensiering. De senaste åren har Mariana deltagid i den publika kampanjen ”Todos ganamos derechos” för att ge stöd till upphovsrättsrefom i Uruguay. Mariana säger att ”vara en del av en global rörelse låter aktivister tänka och agera lokalt med verktyg som är användbara för att arbeta med ett stort universitet eller regering så väl som med ett lokalt bibliotek eller ett kollektiv av artister”.

Show MoreShow Less

Did you know?

PLOS har mer än 7 000 redaktionella styrelseledamöte och över 70 000 frivilliga granskare varje år, som alla arbetar under CC-licenser

Öppen utbildning

Vårt arbete för öppen utbildning fokuserar på främjande och att öka medvetandet kring öppen utbödning och politik, mentorskap för nya ledare, leda tillsammans med rörelse och att skapa nya OER-produktions- och antagandemodeller.

Det här året har Open Education firat en rad prestationer runt om i världen, inklusive: den andra OER-världskongressen och 2017 Ljubljana OER-åtgärdsplanen; Kapstadsdeklarationen + 10; OER-politiksammandraget för samväldet; den öppna licensieringsboken för regeringar; nationella öppna utbildningsstrategier i Rumänien, Marocko, Sydafrika, Kirgizistan, Slovenien, Bangladesh, Nigeria, Saudi Arabien med flera; öppna licensieringsbestämmelser inom Europeiska unionen, British Columbia och Alberta och i USAs stater och federala departement. Tillsammans med vår gemenskap firar vi över 700 medlemmar i vår nya plattform CC Open Education, vilket driver öppen utbildning framåt varje dag.

Show MoreShow Less
Gemenskapspåverkan i rampljuset

CC Tanzania

Den tanzaniska CC-gemenskapen har etablerat ett starkt legalt och främjande ramverk för att utbilda sin gemenskap kring nödvädnighete med öppen tillgång till kunskap.

Genom att leda seminarier, träningssessioner och möten så väl som att bygga partnerskap med likriktade organisationer har CC Tanzania nått tusentals och byggt ramverket för fortsatt partnerskap och samarbete inom Tanzania och därutöver. Det här året har CC Tanzania tillhandahållit träningssessioner för studneter, unga bibliotekarier och advokater och arbetat för att främja öppen åtminstone och öppen data i afrika via deras accelererande arbeta för att bygga en gemenskap.

Show MoreShow Less
Gemenskapsprofil

Amanda Coolidge

”Jag ser CC-individer som ledare av förändring och tror på att denna gemenskap kommer att avgöra riktningen för vart vårt samhälle är på väg.”

Amanda Coolidge är en senior chef för Open Education vid BC Campus och arbetar med alla 25 publika instutioner för högre utbildning i British Columbia för att främja öppen utbildning i Kanada. Som en medlem av CC-plattformen för öppen ubildning har Amanda startat den populära Twitter-taggen #500andcounting (numera #700andcounting), en synlighetskampanj och en uppmaning till handling för att kämpa för rösterna inom rörelsen för öppen utbildning, vilket förbinder öppna utbildare globalt och hjälper dem att sprida budskapet. ”Jag älskar verkligen passionen hos CC-gemenskapsmedlemmar”, säger Amanda. ”Mångfalden av perspektiv och det överväldigande kunskapsutbytet är vad som lockar mig till den här gemenskapen. Jag älskar att människor involverade med CC är involverade för att de, precis som jag, tror på att kunskapar bör göras tillgänglig för alla och att genom att dela information så blir vi bättre”.

Show MoreShow Less

Gemenskapsbyggande

Sedan dess lansering i Juni 2017 har fonden för gemenskapskaktiviteter finansierat 27 projekt runt om i världen och tillhandahållit mer än 17 000 $ för gemenskapsprojekt.

Som främjare för Creative Commons-rörelsen, prioriterar CC finasiering av gemenskapsledda projekt, inklusive möten, gruppbyggnads evenemang, guideböcker och mottagningar. Dessutom har vi arbetat med ett antal Afrikanska gemenskapsmedlemmar för att fränja tillväxten av CC-gemenskaper i västafrika och i Zimbabwe och att återuppliva vårt arbete i Jordanien och Venezuela.

Show MoreShow Less

Moh'd El Hafez Fotografi

Gemenskapspåverkan i rampljuset

CC Jordanien

Den återupplivade gemenskapen CC Jordanien är ett nav för Creative Commons-aktivtet i arabvärlden.

Som förespråkare för en förnyad Creative Commons-närvaro i deras lokalsamhälle, har CC Jordanien varit aktivt med andra organisationer inklusive Wikimedia Levant, TechWomen, Princess Sumaya University for Technology och I-Dare-organisationen. Detta året har CC Jordanien omstartat sin landsgrupp med hjälp från vår globala fond för gemenskapsaktiviteter och kommunikationsverktyg. Genom möten och evenemang har de byggt ett nätverk av medlemmar och frivilliga med en framgångsrik offentlig sammankomst det här året med fler i framtiden.

Show MoreShow Less

Photo av joi Ito CC BY 2.0

Projekt i rampljuset

Bassel Khartabil Samhörighet och minnesfond

Den 1:a augusti 2017 tog vi emot den förkrossande nyheten att vår vän Bassel (Sfadi) Khartabil, fängslad sedan 2012, avrättats av den Syriska regeringen kort efter hans försvinnande 2015.

Khartabil var en palestinsk/syrisk aktivist för ett öppet internet, en hjälte inom fri kultur och en viktig medlem i vår gemenskap. Till minne av hans bidrag till Commons, har Creative Commons och dess partners lanserat både en fond till Bassel Khartabils minne och ett stipendium för Fri kultur för att fortsätta hans arv. På mindre än ett året har minnesfonden samlat in 260 000 $ för fria kulturprojekt, program och bidrag till stöd för individuer som främjer samarbete, gemenskapsbygge och ledarskapsutveckling inom de öppna gemenskaperna i arabvärlden.

Show MoreShow Less

Did you know?

Wikimedia Commons har över 42 miljoner filer – alla fritt licensierade.

Erkännande: Basotxerri CC BY-SA 4.0

cc_financials_icon+circle

Finanser

Utgifter

Utgifter efter program
Reviderade finanser från 2016

$
Utbildning
85%
$
Teknik
49%
$
Internationellt / affilates
41%
$
Kultur, kommunikation, plattformsstöd
41%
$
Juridik
24%
$
Politik
12%
$
Insamlingar
45%
$
Administration
40%

Inkomst

Inkomst efter kategori
Reviderade finanser 2016

$
Stiftelser
86%
$
Individer
10%
$
Företag
8%
$
Donationer
2%

Under 2016 erhöll Creative Commons ett omvälvande bidrag om 10 000 000 $ från The William and Flora Hewlett Foundation, vilket kommer att förbrukas över en flerårsperiod för att ge stöd till arbetet med CC:s nya organisationsstrategi.

Tack

Creative Commons är tacksamt för går globala gemenskap av stiftelser, sponsorer och individuella donatorer som delar vår vision och gör vårt arbete möjligt. Å hela Creative Commons gemenskapens vägnar – styrelse, personal, affiliates, och bidragsgivare från hela världen – tack!

Tack

Vi är tacksamma för stöde från The William and Flora Hewlett Foundation så väl som den ledande gemenskapen av donatörer, inklusive Anonymous, Arcadia Fund, Argosy Foundation, Brin Wojcicki Foundation, Charles and Lynn Schusterman Family Foundation, CouponFollow, eCampus Ontario, Eric Saltzman and Victoria Munroe Charitable Fund, Ford Foundation, Google, Institute of Museum and Library Services, John S. and James L. Knight Foundation, Mozilla, Private Internet Access, Re:Create Coalition, Samuel H. Kress Foundation, Stewart J. Guss, Attorney at Law, samt Vadasz Family Foundation.

Vi skulle vilka tacka följande individer och organisationer för deras bidrag till detta årets rapport ”Tillståndet för Commons”. Tack!

Growth Data

Erin Simon & team, Google
Eleanor Kenny, Europeana
Liviu Iorgulescu, Jamendo
Lila Bailey, Internet Archive
Brian Carver, YouTube
Danielle McKay, DeviantArt
Cheyenne Hohman, Free Music Archive
Ross Oldenburg, Free Music Archive
Frank Polcino, Makerbot/Thingiverse
Catherine Snow, Makerbot/Thingiverse
Sylvia Ng, 500px
Rommil Santiago, 500px
Neil Quinn, Wikimedia Foundation
Ed Erhart, Wikimedia Foundation
Alex Feerst, Medium
Simon Steinberger, Pixabay
Matt Lee, Libre.fm
 

Översättningar

Kommer snart.
 

Erkännande

Erkännandeinformation finns direkt nedanför eller int de flesta bilderna i rapporten. Bilder som inte har ett direkt erkännande i rapporten listas nedan

Creative Commons globalt toppmöte 2017 av Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Creative Commons gobalt toppmöte 2017 av Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Foto av Rebecca Lendl, CC BY

Creative Commons globalt toppmöte 2017 av Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Cable Green, Creative Commons globalt toppmöte 2017 av Regina Gong CC BY 2.0

Creative Commons globalt toppmöte 2017 av Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Creative Commons globalt toppmöte 2017 av Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

CC Summit 2011 Warszawa Foto av Kristina Alexanderson CC BY 2.0

Megan med gjort med CC-toppmöte Foto av Jennie Rose Halperin CC BY 2.0

terBurgDSCF0489 av Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Noun-projektets ikoner

Skapat av Nirbhay från Noun-projektet

Skapad av Eucalyp från Noun-projektet

Skapad av Prasad från Noun-projektet

Skapad av Icondesk från Noun-projektet

Skapad av useiconic.com från Noun-projektet

Visa tack & erkännanden
Göm tack & erkännanden

cc_heart_blue

Ge ett bidrag idag till Creative Commons

Tillsammans kan vy bygga en kreativ, fri och öppen Commons.

Vi skulle gärna höra från dig!

CC

Förutom där annat anges är innehållet på denna webbplats licensierat under licensen Creative Commons Erkännande 4.0 internationell.

Webbplatsen skapad av Affinity Bridge

Stäng meny